Friptura am preparat-o cu o zi inainte, apoi la cea care a ramas pentru a doua zi am facut un sos.
Pentru friptura, am portionat muschiul de porc in felii mai groase, cam de 2,5 cm, pe care le-am trecut printr-un sos preparat dintr-o capatana de usturoi, 50 ml ulei, sare si piper si le-am lasat asa la macerat cam 4-5 ore.
Intr-o tava unsa bine cu ulei, am asezat carnea de porc si am dat-o la cuptor la foc incet pentru 40 de minute, iar din cand in cand am intors-o de pe o parte pe alta si am stropit-o cu vin rosu.
Pentru sos, am pus cartoful la fiert in coaja.
Am pus intr-un vas putin ulei , am asezat carnea, am adaugat 2 foi de dafin si am acoperit-o cu apa.
Am lasat vasul la foc mediu pentru 10-15 minute timp in care am pregatit restul ingredientelor.
Am curatat usturoiul(o capatana) si l-am presat, apoi l-am amestecat cu zacusca si rosiile si am adaugat amestecul respectiv peste carne.
Am lasat pe foc alte 10 minute, dupa care am ingrosat sosul cu cartoful curatat si pasat.
Am asezonat cu sare, piper si zahar si dupa alte 8-10 minute am ridicat vasul de pe foc si am adaugat patrunjelul tocat.
1
Se poate ingrosa sosul cu faina in loc de cartof.
2
Foile de dafin nu trebuie lasate pana la finalul prepararii pentru ca devin amare.