Vazusem mai demult la Patri (Patricia_Iordache) o reteta de foi cu miere si crema de lamaie, si cum mi-a ramas gandul la acea crema am trecut la treaba! Mi-a placut tare mult ce-a iesit, iar pe caldura asta merge de minune combinatia dulce-acrisoara! Multumesc pentru idee draga mea! :-*
Foi cu miere de albine: se freaca spumos oul cu zaharul, apoi se adauga untura, mierea, laptele si bicarbonatul stins cu otet.
Se amesteca toate, apoi punem vasul pe baie de aburi timp de 10 minute.
Punem faina intr-un vas, turnam deasupra compozitia fiarta pe baie de aburi si omogenizam.
Framantam un aluat de consistenta plastilinei, iar daca este necesar mai adaugam faina.
Aluatul rezultat se imparte in 3 parti egale.
Se intinde fiecare foaie direct pe dosul tavi(tava o tapetam cu hartie de copt).
Foile se coc la foc potrivit pana devin aurii.
Crema de lamaie: intr-o craticioara punem laptele si zaharul la fiert.
Cand incepe sa fiarba adaugam grisul in ploaie, amestecand continuu pentru a nu se forma cocoloase.
Fierbem pana se ingroasa, apoi lasam sa se raceasca.
Intre timp mixam margarina spuma impreuna cu zaharul praf si coaja de lamaie.
Zeama de lamaie am pus-o peste grisul caldut si am amestecat bine.
Dupa ce s-a racit grisul, am adaugat cate o lingura peste margarina si am mixat la viteza mica pana la incorporarea completa.
Am adaugat tot cate o lingura pana am terminat grisul.
Crema rezultata am impartit-o in 2.
Pe o tava am asezat prima foaie, am intins crema, am pus a doua foaie, crema ramasa si cealalta foaie deasupra.
Am lasat prajitura sa se inmoaie peste noapte.
A doua zi am portionat si am servit.
Pofta buna!
1
Coacem foile pe dosul unei tavi cu diametrul de 30/22 cm.