Desfacem pastaile de fasole si punem fasolea la fiert,lasam sa dea cateva clocotete,apoi schimbam apa si punem din nou la foc si lasam sa fiarba la foc potrivit pana fasolea este fiarta,dar sa nu se desfaca boabele.
Daca aveti fasole uscata,o puneti la inmoi cu o zi inainte si ii schimbati apa din cand in cand,apoi o puneti la fiert cu o lingurita de bicarbonat,lasati sa dea cateva clocote,apoi schimbati apa si lasati la fiert.
Cand fasolea este fiarta,dam deoparte si lasam sa se racoreasca,apoi scurgem apa care a mai ramas pe ea(dar o pastram pentru ca o sa avem nevoie pe parcurs),apoi cu un blender de mana o pasam si adaugam din apa in care a fiert fasolea pana obtinem consistenta dorita.
Curatam ceapa si o tocam marunt,apoi o punem la innabusit cu ulei de masline,iar cand devine sticloasa,punem passata de rosii,boia si 1 polonic din apa in care a fiert fasolea,apoi lasam la foc mic pana sosul scade,apoi adaugam in cratita peste sos fasolea batuta,amestecam si mai lasam sa fiarba 2-3 minute impreuna sa se patrunda aromele.
Potrivim de sare si piper si dam deoparte,lasam 5 minute sa se racoreasca,apoi adaugam usturoi dat pe razatoarea cu ochiuri mici(sau praf de usturoi) dupa plac.
Servim alaturi de muraturile preferate.