Cred ca felul acesta de fasole este preferat de toti. Si cu niste muraturi asortate langa ea nu-ti mai trebuie altceva.
Am spalat fasolea si am lasat-o de seara pana dimineata in apa cat sa fie acoperita.
A doua zi am scurs apa,am mai clatit si am pus-o la fiert in putina apa, tot cat sa fie acoperita, iar cand a atins punctul de fierbere am scurs apa, am clatit din nou si iar am urmat acest procedeu.
Abia la atreia apa am lasat sa fiarba definitiv. Fierbem asa in mai multe ape si fara capac pentru a se elimina toxinele.
Am tocat dou cepe, morcovii si ardeii si i-am adaugat la fasole cand aceasta a inceput sa fiarba. Am lasat la fiert la foc mediu mai mult de o ora pana cand a inceput fasolea sa se sfarame, apoi am asezonat cu condimentele si sarea si am mai lasat cateva minute pe foc.
In acest timp am curatat si pisat usturoiul si am tocat mararul.
Am scurs bine fasolea de apa si am pus-o in blender. Nu am aruncat zeama pentru ca am folosit din ea in timpul pasarii
deci am pasat bine fasolea, am mai adaugat zeama sa nu fie prea grosa si am amestecat usturoiul pisat in ea, mararul tocat si putin ulei. S-a format o pasta putin mai moale pentru ca se mai intareste pe parcurs. Am asezat pasta de fasole pe un platou si am trecut la etapa urmatoare.
Am tocat cele trei cepe ramase si le-am calit in 100 ml ulei amestecand continuu pentru a nu se lipi, iar cand ceapa s-a colorat si s-a inmuiat am adaugat pasta de rosii si am mai lasat putin pe foc. Am asezonat cu piper si sare si am rasturnat peste fasolea din platou.
Am servit alaturi de muraturi.
1
Se poate fierbe fasolea si impreuna cu ceva carne afumata: costita sau ciolan.
2
Pasta de fasole nu trebuie sa fie prea groasa intrucat la racire se ingroasa si mai mult.