Am facut pentru prima data aceasta dulceata. Am gasit foarte multe variante de a o pregati, fie doar din coaja portocalei, fie doar din fructul propriu zis, prin diferite modalitati care cereau mult timp, datorita pielitii albe si a gustului sau amarui. Am ales varianta proprie, care combina si coaja si fructul. Este, insa, gustoasa oricare ar fi alegerea!
Am procedat astfel: cu ajutorul unui peeler am ras coaja portocalelor (spalate bine in prealabil), pe cat de subtire posibil, fara partea alba intrucat aceasta va face ca dulceata sa fie amara. Apoi, am curatat portocalele si de pielita alba (cu ajutorul unui cutit), le-am taiat in felii si ulterior in cuburi potrivit de mari. Daca este necesar, se scot si samburii. Aici nu a fost cazul.
Cei 400 de ml de apa ii punem la fiert impreuna cu zaharul, pana ce acesta se topeste integral. Adaugam apoi cuburile de portocala si le lasam sa fiarba la foc mic, adunand spuma cand aceasta se formeaza. In principiu, cand siropul rezultat scade la jumatate din cantitatea initiala, dulceata este gata de pus in borcane. Insa, daca se doreste o alta consistenta, se verifica treptat.
Inainte de a opri focul, adaugam sucul de lamaie si praful de scortisoara.
Dulceata o turnam in borcane curate, fierbinte fiind. Strangem bine capacele si le asezam cu baza in sus pentru 10 minute. Le lasam sa se raceasca, dupa care le putem depozita in locul dorit.
Au rezultat 3 borcane de 800 ml, pline cu dulceata.
1
Recomand ca pielita alba sa se curete imediat ce am ras coaja, deoarece in caz contrar se va usca si se va curata mai greu.
2
Personal, am maruntit coaja de portocala cu ajutorul robotului de bucatarie, insa daca as repeta dulceata, as alege sa o pastrez fasii.
3
Desi este foarte gustoasa si in aceasta combinatie, pe viitor voi separa coaja de fruct, si voi incerca ambele variante de dulceata.