Dulceata de gutui se numara printre preferatele mele, iar atingerea usoara de apa de trandafiri este tot ceea ce ii trebuie pentru a-i oferi un gust cu totul si cu totul special.
Reteta video, pas cu pas, o gasesti mai sus!
Pune apa pe foc impreuna cu zaharul si amesteca pana ce acesta se dizolva. Adauga inauntru batoanele de scortisoara, bobitele de ienibahar si cuisoarele. Lasa aceasta compozitie pe foc pana se dizolva si se formeaza un sirop.
Curata gutuile, stropeste-le cu zeama de lamaie pentru a preveni oxidarea si taie-le cubulete. Scoate din sirop batoanele de scortisoara, bobitele de ienibahar si cuisoarele cu ajutorul unei spatule. Adauga cubuletele de gutui in oala impreuna cu apa de trandafiri, sucul de lamaie si coaja de portocala. Lasa la fiert pana ce gutuile devin translucide. Amesteca din cand in cand.
Fa testul pe o farfurie: pune o lingura din compozitie si las-o sa se raceasca. Daca observi ca s-a legat si nu se separa, inseamna ca este gata. Pune dulceata in borcane sterilizate, pune-le capacul si intoarce-le cu gura-n jos ca sa nu prinda aer. Cand s-au racit, le poti pastra in frigider sau intr-o camara racoroasa.