Vazusem acum ceva vreme pe FB cat de laudat era acest tort si mi-am propus sa-l fac de ziua mea. Am citit mai multe retete dar m-am oprit la cea de aici http://pasiuneadeagati.blogspot.com/. Am avut emotii de cum va iesi, foile mi-au cam dat de lucru dar .... a iesit un tort maxim de bun!
Pt. foi:
Pt. crema:
Foile: Intr-un bol sau o cratita de inox incapatoare se pun zaharul, ouale, untul si mierea de albine. Se pune cratita pe baie de aburi si se amesteca cu un tel timp de 15 minute pana se topesc zaharul si untul. Dupa ce au trecut cele 15 minute se adauga bicarbonatul de sodiu si se mai amesteca timp de 10 minute pana isi dubleaza volumul. Se ia vasul de pe baia de aburi si se adauga 400 g faina, amestecand cu telul. Se rastarna pe masa de lucru si se framanta aluatul, eventual se mai adauga faina daca mai este nevoie. Se imparte in 6 bucati egale. In timp ce se intinde o foaie, restul aluatului se acopera cu folie.
Direct pe hartia de copt se intinde aluatul, apoi, cu ajutorul unui capac sau cu inelul detasabil al unei forme rotunde cu diametrul de 25 cm, se decupeaza in forma de cerc. Se da la cuptorul preincalzit la 200 de grade C, pt 2-3 minute, pana prinde o culoare maronie. Se urmareste sa nu se arda. Se procedeaza la fel cu toate foile. Exista posibilitatea ca aluatul sa se intareasca foarte tare din cauza zaharului si a mierii, cum am patit eu. In acest caz, am luat bila de aluat si am tinut-o cateva secunde la cuptorul cu microunde pentru a se incalzi si a putea fi intinsa foaia.
Restul de aluat ramas din decuparea foilor se coace si el apoi se da la robot pentru a-l macina.
Crema: Visinele se scurg bine de sirop. Nuca se prajeste si se zdrobeste apoi cu un sucitor, lasand si bucati mai mari de nuca.
Intr-un bol se pune smantana, frisca si zaharul pudra vanilat. Se mixeaza pana se intareste usor.
Pe un platou se asaza inelul detasabil si se imaca cu folie alimentara. Se asaza o foaie, se unge cu smantana, se asaza visine apoi se presara cu nuca prajita. Se pune a doua foaie si se procedeaza la fel pana la final. Se unge si deasupra cu smantana si se lasa la rece pentru cel putin 3 ore pentru a se inmuia foile.
Se scoate de la rece, se indeparteaza inelul si folia alimentara si se imbraca cu smantana si pe margini. Se topeste ciocolata impreuna cu frisca apoi se orneaza pe margini si pe o parte din aluat. Se orneaza cu aluatul macinat pe margini si deasupra sau pur si simplu dupa imaginatia fiecaruia.
Se da la rece pana in momentul servirii. Este un tort bestial.
Pofta buna!
1
Aluatul trebuie sa fie cald pentru a putea fi intins.
2
Daca se intareste prea tare, se incalzeste usor la cuptorul cu microunde.
3
Foile sunt suficient de dulci, motiv pentru care nici nu trebuie pus prea mult zahar in crema.
4
Se poate renunta la visine si se presara doar nuca.