Bunatati de Craciun!
Un tort minunat la care este ceva de munca, dar care va merita.In principal aveti nevoie de niste albusuri '' uitate" prin congelator si putina rabdare.
Incepem cu blatul 1.
Scurgem compotul de ananas. Siropul il vom pastra sa insiropam blatul1.
doua tavi identice presaram cate 2 linguri de zahar, asezam rondelele de ananas(pastram 2 ptr decor) si dam tavile la cuptor pana zaharul se caramelizeaza.
Batem albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul, apoi cand capata consistenta unei smantani groase adaugam uleiul, apoi faina. Amestecam usor si impartim amestecul in mod egal in cele 2 tavi.
Coacem pana se rumeneste usor, apoi scoatem din forme cu grija si rasturnam blaturile pe suporturi la racit. Pregatim blatul 2. Mixam albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul pana capata consistenta unei smantani groase.Adaugam fulgii de coccos, faina, apoi merisoare, omogenizam si turnam compozitia in 2 tavi identice ca marime cu cele anterioare.Dam la cuptor la foc potrivit pana se rumenesc usor, apoi le lasam la racit.
Pregatim crema 1. Punem la foc mic intr-o craticioara cu fund gros conserva de lapte de cocos, budinca de cocos si zaharul. Amestecam continuu pana se ingroase, apoi dam la racit. Cand crema este rece o amestecam cu frisca batuta.
Pregatim jeleul de mandarine.Punem gelatina la hidratat in 2 linguri apa rece. Scurgem compotul de mandarine. Fructele le taiem in jumatati si le vom pastra pentru crema de branza,Intr-o craticioara punem cele 2 galbenusuri, zaharul si frecam bine. Adaugem siropul de la compotul de mandarine si amestecam continuu pana crema se leaga, dar nu clocoteste. Dam craticioara jos, punem cateva linguri din compozitia fierbinte peste gelatina hidratata si amestecam energic, apoi turnam gelatina in compozitie amestecand energic. Punem jeleul la racit.
Pregatim crema 2. Mixam intr-un vas branza cu zaharul pudra,3/4 din jeleul de mandarine racit, apoi frisca batuta. Oprim 1/3 din crema, iar in restul punem mandarineletaiate si scurse. Montam tortul pe un platou. Asezam un inel, punem un blat cu ananas caramelizat(ananasul sa fie in partea de sus) insiropat cu jumatate din siropul de la compotul de ananas, jumatate din crema de cocos, blat de bezea, crema de branza cu mandarine, blat de bezea, crema de cocos, blatul cu ananas insiropat cu restul de sirop(partea cu ananas in jos), crema de branza oprita. Dam tortul la rece pentru o ora, apoi scoatem inelul si il decoram cu frisca, Turnam deasupra jeleul ramas. Daca intre timp jeleul s-a racit il incalzim intr-o craticioara, amestecamd continuu.
Ornam tortul cu feliile de ananas oprite, cirese confiate sau dupa preferinte.