Am pornit de la reteta postata de d-na Rodica (careia doresc sa ii multumesc pentru inspiratie) insa pe parcurs tot cum am vrut eu am facut :)) adica am zapacit de tot cantitatile initiale pentru ca voiam si unul cu rahat pentru mofturosi....
Umplutura:
Aluatul:
Siropul:
Merele se spala bine si se curata de stricaciuni, apoi se dau pe razatoarea cu ochiuri mari.
Se pun la calit intr-o cratita impreuna cu 200 gr. zahar tos si doua plicuri zahar vanilat.
Cand scade sucul lasat de mere, se da cratita deoparte de pe foc si se presara putin gris, apoi se amesteca bine.
Pentru aluat am zdrobit drojdia intre degete intr-un vas incapator, am adaugat sarea, apa calduta, zaharul, mirodeniile si faina.
Am framantat cu mana aluatul, apoi la final, pentru a-l ajuta sa se desprinda de maini am picurat in fir subtire uleiul si am continuat framantarea pana am obtinut un aluat elastic care nu se mai lipea de maini.
Am acoperit aluatul cu un prosop curat de bucatarie si l-am lasat doua ore la dospit.
Am preincalzit cuptorul la 185 grade Celsius.
Am tapetat o tava mare cu pereti inalti cu hartie de copt.
Aluatul l-am impartit in 3 parti egale.
Am intins prima parte de aluat pe masa de lucru infainata, am repartizat jumatate din cantitatea de mere calite, am nivelat merele cu un cutit cu lama lunga, apoi am mai presarat o mana de gris peste mere.
Am rulat strans strudelul si l-am asezat in tava.
La fel am procedat si cu cea de-a doua parte de aluat si am asezat strudelul in tava, lipit de marginea opusa primului.
Peste partea de aluat ramasa, dupa ce a fost intinsa pe masa de lucru, am asezat din loc in loc bucatele de rahat. Am rulat strans aluatul si l-am asezat intre cele doua cu mere.
Am dat tava la cuptor pentru o ora.
Cand strudelele au fost coapte suficient, am scos tava din cuptor si le-am uns cu siropul format din 3 linguri de zahar si 60 ml apa lasate la foc mic pana la topirea cristalelor de zahar.
Am lasat sa se raceasca in tava, apoi am presarat zahar pudra, am portionat si am servit...
Pofta buna!