Desert prajitura de toamna cu dovleac

de artyandra in Prajituri, 5 Apr 2017 | 3150 vizualizari

 

INGREDIENTE

Pentru foi:

  • 400 g făină
  • 7 linguri zahăr
  • 7 linguri lapte
  • 7 linguri ulei
  • 1 ou
  • o linguriță rasă de bicarbonat de sodiu
  • o esență vanilie (10 ml)
  • un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 1,5 kg dovleac proaspăt, tocat (nu răzuit)
  • 150 g zahăr
  • 2 lingurițe de scorțișoară
Portii: 9
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura de toamna cu dovleac:

Pentru început, vom începe prin călirea dovleacului, într-o tigaie înaltă sau crațiță. Peste dovleac, vom pune zahărul și vom amesteca pentru încorporare uniformă. Apoi, vom adăuga scorțișoara și vom amesteca din nou. Vom căli bine dovleacul, până se va înmuia bine, iar o parte din lichid se va evapora. Acest procedeu va dura aproximativ 20 de minute. Aspectul va fi puțin mai închis, din cauza scorțișoarei. După cele aproximativ 20 de minute, vom opri focul și vom da la o parte pentru a se răci.

Între timp, ne vom ocupa de prepararea foilor.

Într-o cratiță, vom pune laptele, uleiul și zahărul și vom da la foc mediu. Vom amesteca, așteptând ca zahărul să se topească, iar compoziția să dea într-un clocot. Vom opri focul și vom lăsa compozița să răcească puțin. După ce acest amestec s-a răcit, îl vom pune într-un bol mare, peste amestec, vom pune oul și vom amesteca bine pentru o încorporare completă. Vom adăuga și bicarbonatul de sodiu, esența de vanilie și sarea, apoi le vom amesteca foarte bine. Puțin câte puțin vom adăuga făina, amestecând foarte bine (pentru a nu se forma cocoloașe), până epuizăm toată făina. Când aluatul va începe să se îngroașe, vom începe să frământăm cu mâna. Vom amesteca cu grijă pentru a forma un aluat pufos și moale. Este foarte important ca aluatul să nu se lipească de mâini. Vom forma aluatul într-o bilă și-l vom tăia în două părți egale. Pentru început, vom lucra cu prima  jumătate, pentru foaia de bază. Cu ajutorul unui sucitor, vom întinde aluatul. Pe masa de lucru vom presăra făină, pentru a nu permite lipirea aluatului. Vom întinde o foaie de mărimea foii de copt. Pentru a pune aluatul în tavă, ne vom ajuta de sucitor; rulând aluatul pe sucitoare pentru a nu-l rupe sau întinde. Trebuie să acoperim doar fundul tăvii, iar cu un cuțit vom îndepărta aluatul care este în exces. 

Acum urmează a pune umplutura de dovleac peste aluat, uniformizând ușor și foarte bine. Urmează a așeza deasupra cea de-a doua foaie, procedând ca la prima (se va tăia surplusul de material). Se va apăsa bine deasupra pentru a nu se desprinde aluatul în timp ce se coace. Foaia o vom unge cu ou bătut, pentru a primi un luciu după ce s-a copt. Sau se poate unge pe deasupra cu puțin lapte.  

Prăjitura se va da la cuptor pentru 30-40 minute, la 180 grade C.

Se pudrează cu zahăr pudră sau granulat. 

Se servește rece!

 Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura de toamna cu dovleac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS5910X

- 300 lei
1799.99 lei
1499.99 lei

COMENTARII (7)

oanapl 1

05.04.2017, 19:16

Si mie imi plac prajiturile cu dovleac.

Rahela Velicu 1

06.04.2017, 09:29

dantes 1

06.04.2017, 14:44

Buna!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

Ciuperci pane cu sos de iaurt grecesc - Aperitiv delicios și rapid

pe 02.07 la 11:34

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert cosulete Pavlova cu crema de lamaie si fructe