Reteta romaneasca
Azi am pregatit aceasta minunata prajitura care poate fi servita in zi de post, dar este atat de gustoasa ca si in zi de dulce poate face cu brio fata la meseni alesi .
Se pun uleiul, zaharul si sarea intr-un castron si se freaca cu o lingura de lemn pana aproape se lichefiaza zaharul, apoi se adauga sucul de rosii, esenta de rom, faina si bicarbonatul.
Se framanta aceasta compozitie pana rezulta un aluat elastic si nelipicios, pe care il pun la frigider acoperit cu o folie, timp de 20 de minute.
Se scoate din frigider aluatul si il impartim in 4 bucati.
Luam o bucata si o intindem pe dosul tavii, tava unsa in prealabil cu ulei.
Punem tava in cuptorul incalzit la 180 grade, timp de 3 - 4 minute .
Repetam operatia pentru fiecare bucata de aluat si astfel rezulta 4 foi de prajitura.
Pentru crema punem intr-o cratita apa, zaharul, coaja de lamaie, si sarea la fiert, iar cand a atins punctul de fierbere, adaugam grisul in ploaie si amestecam continuu ca sa nu faca cocoloase .
Lasam crema pe foc pana se ingroasa si pe urma oprim focul si punem margarina si zeama de lamaie si amestecam pana se incorporeaza margarina.
Dam crema rezultata la rece, iar cand s-a racit complet, adaugam nuca de cocos si omogenizam aceasta crema prin amestecare.
Pentru asamblarea prajiturii punem prima foaie in tava, intindem jumatate din crema de gris, punem a doua foaie, intendem gemul peste ea, apoi punem a treia foaie si intindem restul de crema si la sfarsit punem ultima foaie.
Acoperim prajitura cu o folie si o dam la frigider pentru cateva ore si pe urma se poate portiona.
1
Se poate inlocui margarina cu unt si astfel devine o prajitura de dulce .
2
Se poate folosi si alta dulceata, dupa preferinte .