In ultimele zile au fost foarte multe deserturile pregătite cu mere.
Pe blog veti gasi mai multe reţete de prăjituri/plăcinte cu mere.
Aveam la grădina mere foarte dulci şi aromate şi era păcat să nu profit şi să le folosesc pentru prăjituri.
De multă vreme vroiam să combin umplutura de mere cu o cremă de vanilie.Dar pentru un gust desăvârşit m-am gândit să adaug şi jeleu de vişine.
Rezultatul a fost o prăjitură nu prea sofisticată dar cu un gust divin.
Blat pandişpan(tava de 30x20 cm):
Umplutura mere:
Sirop:
Crema de vanilie:
Jeleu de vişine:
Am mai folosit ciocolata pentru razuit deasupra
Am pregatit mai întâi umplutura de mere pentru ca sa se raceasca.
Am curatat merele si le-am taiat cubulete. Le-am amestecat cu 2 linguri de zahar (daca e nevoie, puteti sa adaugati mai mult zahar), le-am pus într-o cratita si le-am pus la foc mic, amestecând din când în când.
Merele vor lasa sirop si se vor înmuia. Când au început sa se înmoaie, am amestecat cu grija sa nu le transform într-un piure, aveam nevoie sa ramâna bucati.
Când siropul a scazut, am adaugat vanilia si scortisoara, am oprit focul si am lasat umplutura sa se raceasca.
Am pregatit si siropul. Am fiert toate ingredientele si l-am lasat sa se raceasca.
Pentru pandispan, am separat albusul de galbenusul celor 5 oua.
Galbenusurile le-am amestecat cu cele 2 linguri de ulei si vanilia.
Albusurile le-am mixat cu un praf de sare. Când spuma a devenit ferma, am adaugat pe rând cele 5 linguri de zahar, mixând dupa fiecare.
Am încorporat usor galbenusurile în spuma de albusuri, apoi faina cernuta.
Am pus compozitia în tava pregatita cu hârtie de copt si am pus la cuptor la 180 de grade C, pentru 25 de minute.
Am lasat pandispanul sa se raceasca pe un gratar.
Pentru crema de vanilie, am amestecat smântâna pentru frisca cu crema Ole, am mixat, apoi am adaugat si mascarpone.
Daca vreti sa fie mai dulce, puteti sa adaugati zahar pudra. Mie mi s-a parut a fi perfecta asa.
Pentru jeleu, am dizolvat amidonul cu putina apa rece, am adaugat siropul si l-am fiert pâna când s-a îngrosat.
Când toate au fost reci, am asamblat prajitura.
Am taiat blatul în doua.
In partea de blat care va veni deasupra, am decupat cu ajutorul unui pahar orificiile în care am pus jeleul.
Am asezat pe platou partea de pandispan nedecupata, am pus umplutura de mere si un strat de crema de vanilie. (Eu am însiropat, dar mi-am dat seama ca nu trebuia, umplutura de mere va înmuia suficient blatul).
Am însiropat si partea de pandispan decupata si am asezat-o peste crema de vanilie.
Am pus un strat de crema si deasupra blatului, având grija sa pastrez orificiile în care am pus jeleul.
Daca orificiile sunt prea adânci, puteti sa mai puneti putina crema si apoi jeleul.
Am razuit ciocolata si am pus jeleul în orificiile lasate.
Am lasat-o la frigider câteva ore.
La final m-am gandit ca ar fi fost buna mai multa umplutura de mere.
Acum depinde de preferintele fiecaruia.
S-aveţi poftă !!!!