M-am gândit că ar fi bine să dau o utilitate albuşurilor de ou păstrate la congelator.
Dacă tot aveam şi nucă, de la grădină, am pregătit aceasta prăjitură.
Pentru umplutură am preferat o cremă de vanilie cu lamâie.
Straturi de blat crocant cu nucă, cremă de vanilie acrişoară, nucă şi caramel. Ce poate fi mai bun?
Foi de bezea cu nucă(tava de 35x28 cm):
Crema de vanilie şi lamâie:
Pentru caramel:
Pentru nuca caramelizata:
Am mai folosit 200 ml smântâna pentru frisca
Am pregatit mai întâi crema ca sa se raceasca.
Am mixat galbenusurile cu zaharul, am adaugat sucul de lamâie, praful de budinca, lapte cât sa diluez totul.
Restul laptelui l-am pus pe foc. Când s-a înfierbîntat, am luat vasul de pe foc si am pus crema de oua, amestecând cu un tel pentru a nu obtine cocoloase.
Am pus vasul iarasi pe foc pâna s-a îngrosat.
Am luat de pe foc si cât a fost fierbinte, am încorporat untul taiat cubulete.
Am pus o folie direct peste crema si am lasat-o sa se raceasca.
Am pregatit apoi foile din bezea.
Eu am pregatit toata compozitia odata si am copt 3 foi.
Nuca am prajit-o, apoi am taiat-o.
Am mixat albusurile foarte bine cu un praf de sare si am adaugat apoi pe rând zaharul. La final sucul de lamâie.
Am pus nuca taiata si amidonul si am amestecat usor pentru ca spuma obtinuta sa nu se lase.
In tava pregatita cu hârtie de copt, am pus o treime din compozitie si am copt 20 de minute la 180 de grade C.
La fel am procedat cu celelalte doua foi.
L-am lasat sa se raceasca.
Am caramelizat 6 linguri de zahar si am pus peste doua dintre foi.
Am pregatit si nuca caramelizata, cea care am pus-o deasupra prajiturii.
Am caramelizat 7 linguri de zahar, când a capatat culoarea chihlimbarului, am adaugat nuca.
Am rasturnat apoi pe o hârtie de copt. Când s-a racit, am tocat-o la robot.
Am asamblat apoi prajitura.
Pe prima foaie caramelizata, am pus un strat de crema de vanilie, a doua foaie caramelizata, crema de vanilie si un strat de frisca.
A treia foaie, crema de vanilie, frisca si nuca caramelizata.
Am lasat la frigider peste noapte, apoi am servit.
S-aveţi poftă !!!!