De cand am vazut tortul de ciocolata la Miha, mi s-a facut o pofta, pofta de-aia obsedanta :))
Asa ca am vrut si eu gustul ala-n farfurie, si l-am facut, da’-ntr-o alta forma, ca n-aveam stare de ornat torturi.
Blat: Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile apoi adauga treptat zaharul, mixand pana se dilueaza complet.
Galbenusurile amesteca-le cu uleiul si adauga-le peste albusuri. Pune si faina amestecata cu cacaua si praful de copt, vanilia, apoi omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus.
Tapeteaza o tava de 32x12 cm (o tava de cozonac am folosit eu) cu hartie de copt, toarna compozitia, niveleaza, apoi da tava in cuptorul preincalzit, la foc mic (150-160 grade), pana trece testul cu scobitoarea.
Lasa la racit pe un gratar apoi feliaza blatul in trei.
Crema: Intr-un vas metalic pune laptele condensat si ciocolata, pe baie de abur. Amesteca pana se omogenizeaza apoi adauga galbenusurile. Mai amesteca 2 minute. Adauga mascarpone si mixeaza pana obtii o compozitie omogena.
Introdu vasul la frigider. Lasa pana incepe sa se intareasca. Cu cat sta mai mult, cu-atat se intareste. Eu am umplut foile seara iar deasupra, am spritat crema ramasa, dimineata.
Asamblare: Asaza prima felie de blat, insiropeaz-o usor (prepari siropul amestecand pudra de Nesquik cu 2-3 linguri lapte pana se omogenizeaza, apoi torni laptele ramas), intinde 1/4 din crema si asaza a doua felie de blat. Procedeaza la fel cu toate feliile.
Asaza ultima felie, apoi imbraca totul cu crema.
Lasa la rece pentru o ora-doua (sau peste noapte) apoi spriteaza cu posul crema ramasa.
Feliaza cu un cutit cu lama subtire.