Desert prajitura cu ciocolata si aroma de portocale

de Constelatialeu in Prajituri, 17 Mar 2022 | 5823 vizualizari

 

Pentru blat m-am inspirat de la draguta de Oana Placinta, zicea ea ca e cel mai bun blat umed pe care il foloseste la diverse prajituri, asa ca am pus la pastrare reteta acestui blat si hop a venit si momentul sa-l folosesc ( chiar e delicios si eu nu-s fan cafea). Pentru cei care se vor intreba '' ce sunt si cu gramajele astea, de 166, 133,etc'' nu aveti decat sa va intrebati, inseamna ca nu aveti alta treaba :))))))))))))))))))))))))))))))

 

INGREDIENTE

  • Blat tava 25/35 cm
  • 133 g ciocolata neagra Callebaut
  • 80 g cafea fierbinte ( eu am pregatit niste expreso, ca tot am scula ca ce sa fac cafeaua, desi nu beau)
  • 166 g iaurt grecesc cu 10 % grasime
  • 133 g ulei
  • 3 oua mari
  • 200 g faina
  • 200 g zahar farin
  • 66 g cacao de buna calitate
  • 5 g praf de copt
  • 2 g sare
  • toate ingredientele sunt in grame
  • Krant
  • 200 g nuca prajita
  • linguri pline cu zahar
  • Crema
  • 300 g ciocolata cu aroma de portocale sau orice fel de ciocolata aveti
  • 500 ml smantana pentru frisca cu 36% grasime, Pilos am avut eu
  • 10 g gelatina+ 30 ml apa rece
  • 80 ml lapte cu 3,5% grasime
Portii: 25
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu ciocolata si aroma de portocale:

Blat : Intr-un castron am amestecat faina, zaharul farin, cacao, sarea si praful de copt. Peste ciocolata neagra am turnat cafeaua expresso, am asezat castronelul pe baie de abur si am amestecat pana ce ciocolata a devenit fluida.In alt castron am amestecat cele 3 oua cu ulei si iaurt, apoi am incorporat ciocolata topita, la final am adaugat ingredientele solide. Am amestecat cat sa le incorporez bine, nu trebuie exagerat cu amestecatul. Am tapetat tava cu hartie de copt, am pus compozitia in tava, am nivelat si am bagat tava la cuptorul preincalzit la 170-180 grade, dupa 10 min am micsorat temperatura, am copt blatul cca 30 min sau am testat cu degetul, daca nu se lipeste compozitia de deget este gata. Am scos tava din cuptor, am asezat blatul pe masa pe un gratar si am lasat sa se raceasca bine.

Krant : Nuca am prajit-o, am curatat-o de coji si am taiat-o grosiuer. Am pus zaharul sa se caramelizeze, apoi am adaugat nuca si am amestecat energic, am intins krantul pe un fund uns cu ulei si am aplatizat, am lasat sa se raceasca bine apoi am maruntit krantul.

Crema : Am pus gelatina la hidratat in apa rece. Am mixat smantana pentru frisca, nu am exagerat cu mixatul, nu am avut nevoie de o frisca ferma. Intr-un castron de inox am pus ciocolata si laptele si am pus castronul pe baie de abur, am amestecat pana ce ciocolata a devenit fluida, am incorporat si gelatina hidratata si am lasat sa se raceasca compozitia pana ce temperatura a scazut la 30 grade. Am incorporat frisca batuta si am adaugat si cca 150 g krant. 

Asamblare : Am folosit tava in care am copt blatul, tava cu pereti detasabili, pe care am imbracat-o in folie alimentara, am indreptat blatul cu ajutorul unui cutit zimtat. Am asezat blatul in tava, am adaugat crema peste blat, am nivelat si am presarat restul de krant si blatul ramas, pe care l-am maruntit bine.Am dat tava la frigider cateva ore, apoi am portionat-o cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu ciocolata si aroma de portocale" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Chec din albusuri cu nuca si ciocolata