Placinta cu mere e senzationala mai ales cand pui scortisoara multa, nucsoara si vanilie.
Reteta video o gasesti mai sus.
Aluat
Umplutura
Extra
Aluat:
Intr-un robot de bucatarie adauga faina, zaharul pudra si sarea si amesteca-le putin;
Pune untul rece, taiat cubulete, treptat pana obtii o consistenta asemanatoare cu nisipul;
Adauga galbenusurile si apa rece;
Cand s-a inchegat, scoate-l putin pe blatul de lucru si framanta-l;
Infasoara-l in folie alimentara si lasa-l cca 30 de min la frigider inainte de a-l intinde;
Umplutura:
Intre timp curata merele si taie-le bucati mai mari;
Stropeste-le cu zeama de lamaie pentru a nu oxida;
Topeste untul pe foc si adauga faina si incorporeaz-o;
Adauga ambele tipuri de zahar, apa si smantana de gatit, urmate de scortisoara si ghimbir;
Odata ce-ai obtinut o consistenta asemeni caramelului, ia de pe foc, taie pastaia de vanilie pe jumatate si scoate-i semintele – incorporeaza-le in compozitie;
Toarna compozitia peste mere si amesteca bine;
Asamblare:
Rupe o bucatica din aluat, iar bucata mai mare intinde-o intre 2 folii de hartie de copt;
Tapeteaza o tava de 28 cm diametru cu unt si faina si intinde blatul inauntru;
Niveleaza-l bine si pune merele inauntru;
Bucata mai mica intinde-o tot intre 2 folii de hartie de copt si taie fasii;
Impleteste fasiile pe deasupra ca niste gradele;
Unge placinta cu galbenus de ou si bag-o la cuptor la 180 de grade C, pentru cca. 45 de min;
Las-o sa se raceasca inainte de a o taia;
Optional se poate servi cu topping de inghetata de vanilie;