Astăzi am făcut tăvălite în nucă de cocos, pentru Moșii de toamnă, dar ieri nu aveam nimic dulce în casă (ceea ce e mai greu de acceptat) așa că am făcut repede niște melcișori din foietaj, cu gem de gutui (mai aveam aluat de foietaj în congelator). Cât timp au stat în cuptor și după aceea, melcișorii au răspândit în casă un miros ispititor de ”viennoiserie”, de patiserie fină și plăcută.
Nu sunt melci mari, așa cum se mai obișnuiește, ci sunt cu adevărat mici, așa că-și merită numele diminutivat. Sunt foarte buni, atât reci, cât și calzi (mai ales calzi!) și se fac ușor și repede, dacă nu aveți timp, dar aveți aluat de foietaj la îndemână...
Din ingredientele de mai jos am făcut o porție de 36 de melcișori.
Decongelați natural aluatul și împărțiți-l în două bucăți egale.
Întindeți fiecare bucată de aluat cu sucitorul, pe planșeta înfăinată, ca să se subțieze puțin.
Ungeți aluatul cu un strat relativ subțire de gem, rulați și apoi tăiați rondele (melcișori) de 1-1,5 cm grosime.
Puneți melcișorii în tava prevăzută cu hârtie de copt.
Mixați un ou și ungeți melcișorii, deasupra și de jur-împrejur.
Dați tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce melcișorii cresc și se rumenesc ușor.
După ce scoateți melcișorii din cuptor, presărați-i cu zahăr pudră.
Se pot servi imediat.
1
Puteți folosi aluat foietaj din comerț, pentru că este foarte bun.
2
Dacă aluatul este la congelator, nu-l decongelați forțat, ci natural.
3
Dacă doriți să faceți melci mari, nu mai este nevoie să întindeți aluatul cu sucitorul, ca să-l subțiați, ci lăsați-l așa cum este. În acest caz, rondelele vor fi mai late (2 cm grosime).
4
Puteți folosi orice gem aveți, dar important este ca el să fie bine scăzut, nu apos.
5
Ungeți foaia de aluat cu un strat subțire (nu gros) de gem, pentru că surplusul se va împrăștia și va da un aspect urât melcișorilor.
6
Melcișorii pot fi serviți și fără zahăr pudră.
7
Dacă nu vă plac melcișorii reci, îi puteți încălzi la cuptorul cu microunde.