Mhallabiyé [المهلبية] este un desert familial de casa foarte popular in Siria. Este simplu, rapid si practic de facut pentru familiile sarace si numeroase. Am gasit reteta pe un site sirian Paris-Alep (cuisine syrienne).
Au trecut deja 7 ani de la declanşarea conflictului din Siria.
In acest razboi devastator, civilii sunt cei care au platit cel mai greu tribut. Printre victimele razboiului figureaza 106.390 de civili dintre care 19.811 copii, potrivit ONG-ul Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO),. (https://www.rfi.ro/)
https://www.blogulluicatalina.com/2018/04/crema-de-lapte-orientala-mhallabiye.html
Prajiti usor intr-o tigaie fisticul, nucile si migdalele. Lasati deoparte.
Puneti la fiert 50 cl de lapte cu smantana lichida.
Diluati faina de orez in laptele ramas.
Adaugati-o in laptele fierbine si amestecati.
Puneti zaharul si fierbeti la foc mic amestecand in continuu pana cand crema se-ngroasa
Luati de pe foc si adaugati apa de trandafiri.
Traditia siriana este de a lasa crema sa se prinda un pic pe fundul oalei.
Daca o faceti asa, nu va trebuie apa de trandafiri, gustul de ars este suficient si foarte apreciat in Siria. Atentie totusi nu trebuie sa fie arsa tare.
Puneti crema in verine si lasati-o sa se raceasca.
Decorati cu fructe uscate cand este complet racita si dati-o la rece.
Serviti rece.
Tare simplu si delicios.
Bun desert!