Desert cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat

de Andra_Constantinescu in Dulciuri, 26 Dec 2019 | 3726 vizualizari

 

Am pregatit doi cozonaci foarte buni, avand ca inspiratie reteta Jamilei, numai ca eu i-am umplut cu rahat si i-am rulat.
Pozele pentru prezentare au fost facute atunci cand cozonacii erau calduti, asa ca veti observa cum curgea ciocolata din ei.
Dupa ce se racesc bine de tot, ciocolata se incheaga.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 700 g faina (sau cat cuprinde)
  • 20 g drojdie proaspata
  • 200 ml lapte cald
  • 150 g zahar
  • 2 oua
  • 1 praf de sare
  • esenta de vanilie
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 5 linguri ulei
  • Umplutura:
  • 120 g ciocolata cu lapte
  • 2 ciocolate cu rom (88 g/buc)
  • 2 linguri apa
  • 50 g zahar
  • 30 g cacao
  • 50 g unt la temperatura camerei
  • 300 g rahat
  • Pentru uns:
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri lapte
  • 2 linguri zahar
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat:

Se cern 500 g faina intr-un castron mare.

Drojdia se faramiteaza si se amesteca cu circa jumatate din laptele cald pana cand se dizolva. Se toarna peste faina. Se adauga ouale, sarea (se pune peste faina, departe de drojdie) si esenta de vanilie. Se incepe framantarea, adaugand si restul de lapte si faina cat cuprinde. Se incorporeaza untul. Daca aluatul este tot lipicios, se adauga ulei si se framanta pana cand se dezlipeste de pe maini si de pe castron, formand o bila mare. Se acopera castronul cu o folie si se introduce la frigider pentru cel putin 4 ore. Se poate lasa si 24 de ore la frigider. Eu l-am lasat peste noapte.

Apoi, se rupe ciocolata, se pune intr-o craticioara, se adauga doua linguri de apa peste ea si se topeste.

Zaharul, cacaua si untul se amesteca pana cand devin ca o crema. Se toarna ciocolata peste ele si se omogenizeaza.

Rahatul se taie cubulete.

Se scoate aluatul din frigider si se intinde pe masa de lucru infainata. Se imparte in doua. Se unge o parte cu jumatate din crema de ciocolata si se adauga rahat din loc in loc. Se ruleaza si se transfera cu grija intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.

Se procedeaza la fel si cu cealalta jumatate de aluat.

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi, iar cozonacii se acopera cu o folie, apoi cu un prosop. Se lasa sa creasca putin, se ung cu galbenusurile amestecate cu laptele si se presara zahar pe ei.

Se introduc tavile la cuptor pana cand cozonacii sunt frumos rumeniti.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort Un nou inceput de drum