Au mai ramas cateva zile pana la Craciun si deja am inceput sa-mi fac listele de cumparaturi. Sunt cateva preparate care nu trebuie sa-mi lipseasca de pe masa de Craciun, iar acesti cozonacei pufosi si aromati sunt printre ele.
Aluat
Umplutura
Pentru aluat ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Laptele se pune intr-un vas pe foc si cand incepe sa se incalzeasca, se topesc in el zaharul si untul. Nu trebuie sa fiarba, doar sa fie cald! Se pune si esenta de lamaie. Se pune apoi drojdia si se lasa cateva minute pana cand se ridica la suprafata laptelui ca o ciuperca.
Intr-un bol mare se pune faina impreuna cu zaharul vanilat, un praf de sare si coaja de la citrice. In mijloc se pune amestecul lichid de lapte indulcit, unt si drojdie, apoi ouale. Se amesteca bine cu mana si se framanta 2-3 minute pana obtinem un aluat omogen. Se acopera bolul cu un prosop curat si se lasa 2 ore sa creasca si sa-si dubleze volumul. Eu am impartit aluatul in 2 bucati si pe le-am intins pe masa infainata. Am incercat sa le intind de forma ovala ca se le pot rula mai bine. Pe fiecare am pus crema din cacao, zahar, lapte, miezul de nuca tocat mare si merisoarele. I-am rulat si i-am copt in tava normala, nu in cea de cozonac. Aluatul este mai tare, asa ca nu se lasa pe margini. Eventual se pot face mai mici, in forma de cornuri. Folositi hartie de copt, in tava. Am lasat la foc mic timp de 35 de minute. Am scos din tava si i-am lasat sa se raceasca acoperiti cu un prosop. Am portionat, am pudrat cu zahar si am servit.