Cozonacul meu pentru acest Craciun...
Cel mai bun cozonac, pufos, delicios si plin ochi de umplutura de toate felurile, nuca, cacao, rahat, nutella, pentru gustul tuturor pofticiosilor!
Reteta romaneasca
Craciun fericit!
Crema pentru umplutura:
Se cerne faina, se face in mijloc o adancitura in care se pune drojdia proaspata sfaramata, deasupra se pune o jumatate de cana de lapte cald( din total), atentie sa nu fie fierbinte, se pune o lingura de zahar deasupra si se presara si putina faina, se amesteca asa putin si se lasa 15 minute la dospit( aceasta este maiaua). Pe margine se pune si sarea.
Ouale la temperatura camerei se separa; galbenusurile de albusuri. Se opresc sase albusuri din total si se tin la rece, iar galbenusurile se pun peste faina pe margine.
Laptele se pune pe foc sa se infierbante si in el se adauga zaharul, amestecandu-se sa se topeasca. Se adauga in lapte si aromele vanilia, esenta de rom si se lasa putin la racit, deoarece nu-l vom turna foarte fierbinte peste faina.
Cand turnam laptele cald incepem sa framantam, pana il incorporam pe tot, adaugam apoi untul moale la temperatura camerei, veti vedea ca incepe sa faca basici aluatul, iar ultimul vom turna uleiul incalzit fir cu fir nu pe tot dintr-o data, pana ce il vom pune pe tot, framantand fara oprire.
Cand este gata il vom lasa la crescut timp de doua ore, la loc cald in bucatarie, sau pana cand aluatul isi va tripla volumul.
Intre timp se mixeaza albusurile cu zaharul, apoi cu cacaoa si la final cu aromele si nuca.
Taiem patru foi de pergament la dimensiunea tavii de cuptor ( poate gasiti gata taiate)pe care le ungem cu ulei.
Cu mainile unse bine cu ulei( facem asta de cate ori simtim ca se lipeste) impaturim aluatul de trei ori si il impartim aproximativ in patru.
Fiecare bucata o vom intinde pe toata suprafata foii pergament si pe ea vom intinde compozitie, apoi vom rula cat mai strans astfel incat sa avem umplutura uniform si nu adunata toata intr-un singur loc.
Vom muta sulul de aluat cu tot cu foaia pergament si-l vom aseza direct in forma de copt( mie mi se pare mult mai simplu asa).
Pentru umplutura aveti liber sa alegeti diverse combinatii, nuca cu nutella, nuca cu cacao, rahat cu cacao, stafide, fructe confiate etc...
Am lasat aluatul in forme inca 15 minute sa creasca, ( cat am preincalzit cuptorul la 180 de grade pe programul de patiserie)l-am uns apoi asa ca intr-o mangaiere cu oul batut cu zahar pudra si am copt cozonacii pana ce au trecut testul scobitorii( neaparat), o ora, aici depinde de cuptor si de cat de tare sunt de umpluti.
Cozonacii se scot din tavi numai cand sunt reci.
Decorati cozonacii cu zahar pudra vanilat.
Pastrati cozonacii( undeva la rece, nu in frigider, poate o camara) infoliati in folie de prospetime.
Minunati!