La multi ani romani oriunde v-ati afla! La multi ani Romania!A iesit o pufosenie delicioasa cu multaaaaaaaa nuca.
Pregatim maiaua din putin lapte caldut, drojdia si 1 lingura de faina. Restul de lapte il incalzim putin impreuna cu zaharul. Intr-un bol cernem faina amestecata cu praful de sare, punem mirodenile, maiaua si amestecam usor. In timp ce framantam adaugam laptele treptat, ouale si la sfarsit uleiul.
Framantam pana nu se mai lipeste de maini. Lasam aluatul sa creasca langa o sursa de caldura timp de 1 ora sau pana isi dubleaza bine volumul.
Pentru umplutura, amestecam nuca macinata cu cacaua, zaharul si laptele pana obtinem o compozitie omogena.
Presaram faina pe masa de lucru, impartim aluatul in 4 parti pe care le modelam in bile si le lasam sa mai creasca 20 de minute. Din fiecare intindem cu ajutorul sucitorului cate o foaie pe care o umplem si o rulam. Impletim apoi cele 2 rulouri facute si unim bine la capete ca sa nu iasa umplutura.
Procedam la fel cu fiecare cozonac. Tavile de cozonac le tapetam cu hartie de copt. In fiecare tava asezam cate un cozonac impletit siil ungem cu oul batut cu cateva linguri de lapte si presaram zahar deasupra.
Ii lasam sa mai la creasca 20 de minute, acoperiti cu un prosop curat. Incalzim cuptorul la 180 grade si ii lasam 35-40 de minute.pana sunt rumeni si crescuti.
Pofta buna!
1
Putem adauga in aluatul de cozonac si o lingura de untura, ca sa fie mai fraged.
2
Untura ajuta cozonacul sa ramana proaspat si pufos mult timp.
3
Toate ingredientele pentru prepararea cozonacului trebuie sa fie la temperatura camerei.
4
Ca sa fie pufos, faina trebuie sa fie uscata si aerisita, cernuta.