Am vrut să fac și să postez această rețetă în jurul datei de 2 februarie, când atât noi, cât și francezii, sărbătorim Întâmpinarea Domnului. La francezi, prăjiturile specifice acestei sărbători (”La Chandeleur”) sunt clătitele, preparate cu mare măiestrie și aruncate cât mai sus, din tigaie, umplute apoi cu fel de fel de ingrediente. Nu degeaba există multe ”creperies” în fiecare orășel francez, ceea ce înseamnă, într-un singur cuvânt ”clătitării” (am văzut undeva asemenea firmă și la noi, deși termenul nu prea este folosit ca atare) adică un local unde se servesc în mod special clătite.
De câtva timp, în Franța sunt la mare căutare clătitele Choco Kebab, preparate cu aparatura specială de feliat ciocolata și se pare că și la noi, în marile orașe (Timișoara, Constanța...) au apărut astfel de aparate și de localuri.
Astfel de clătite am vrut să prepar de Întâmpinarea Domnului, dar am fost ocupată cu altceva. Totuși, mi-am zis că așa un desert special poate fi savurat oricând, așa că m-am apucat de treabă, deși nu am aparatul special de feliat ingrediente pentru kebab. M-am descurcat cu ustensilele avute la îndemână. Față de clătitele Choco Kebab văzute în Franța, în umplutură, care poate fi oricât de diversificată îi permite imaginația autorului, în loc de biscuiți Oreo, am preferat, ca ingredient crocant, napolitanele Joe, iar în loc de Nutella, eu am folosit Fineti. Restul ingredientelor au fost în conformitate cu gusturile mele.
Din ingredientele de mai jos am făcut 15 clătite, dar am umplut pentru servit doar 4, câte am mâncat imediat, celelalte urmând a fi umplute, când ne va fi din nou poftă...! Oricum, la cât sunt de dulci și de consistente, chiar și două clătite sunt prea mult deodată...
Pentru clătite, se amestecă mai întâi ingredientele solide: făina, sarea, zahărul, bicarbonatul și coaja răzuită de lime. Se adaugă apoi cele două ouă, untul și laptele cald, turnat puțin câte puțin, până ce se încorporează toate ingredientele. Se amestecă/mixează bine, ca să nu se formeze cocoloașe, iar compoziția să aibă densitatea smântânii.
Se încinge tigaia și se unge cu un strat subțire de ulei. Se toarnă un polonic mic (sau o ceșcuță) de compoziție. Se rumenește frumos clătita pe ambele fețe și apoi se depune pe o farfurie. Se repetă operațiunea, până ce se termină compoziția.
Se face frișca mixând smântâna rece și adăugând treptat zahărul pudră și vanilia, până ce are consistența dorită, după care se dă la frigider.
Când s-au terminat de făcut toate clătitele, se ia căte una, se unge cu 2 lingurițe încărcate de Fineti (Nutella), iar pe mijloc se fac niște serpentine din frișcă pe care se pune chamallows, bucățele de napolitană, ciocolată albă și neagră tăiată fin, sau mai grosier, ornamente decor, vișine din ciocolată...
Se ridică partea inferioară a clătitei și se suprapun părțile laterale, ca la kebab. Grație cremei Fineti, ele se vor lipi și vor putea fi decorate, pentru servire, cu ciocolată topită, ornamente decor, frișcă...
1
Pentru clătite, se amestecă mai întâi ingredientele solide și apoi se adaugă, treptat, cele lichide.
2
Compoziția de clătite se toarnă în tigaie, doar când uleiul s-a încins, ca să nu se lipească.
3
Folosiți frișcă preparată în casă, din smântână grasă ținută la rece.
4
Umplutura trebuie să aibă ingrediente moi, dar și crocante și poate conține chiar și fructe.
5
Decorați clătitele cu ciocolată topită și cu ornamentele care vă plac.