Cum se face sucul de rosii. Anul asta am facut pentru prima oara suc de rosii. Iete na! Eu singurica fara ajutor... adica, pardon, mint! Am avut un mare ajutor, cel mai bun... Miruna mea :)) Insa sucul meu de rosii nu a iesit tocmai rosu. Si asta pentru ca am avut mai mult de 70% din cantitatea de rosii ... galbene :)) Da da, am strans mai toate rosiile galbene din ograda, productia lor a fost net superioara cantitativ si calitativ celorlalte surate rosii-rosii. Si daca din astea am avut, era pacat sa le las se strica, cu astea am defilat. Am facut nenumarate salate din rosii - rosii si rosii galbene, o minunatie dintr-un bol v-am aratat si voua, adica o astfel de salata de rosii. No, si am pus si de un suc de rosii, home-made :) numai bun pentru mancaricile din iarna cea geroasa :P Asa ca nu va mirati ca va arat azi un suc de rosii nu tocmai rosu, ci suc de rosii orange :))...acum stiti de ce.
Cum se face sucul de rosii. Sa incepem....beti o cafea strasnica! Apoi spalati toate rosiile. Montati masinaria! (eu am avut una din aia batrina-batrina... ii mai sarea coarda si curgea sucul... o nebunie sa dai asa 18 kg...dar ...that's me!)
Luati rosiile si taiati-le in doua-trei, scoateti-le cotorul si bagati-le la macelarit in masinaria aia cu dispozitivul special care separa sucul si pulpa de coaja si seminte. Puneti pe foc, intr-o oala mare, inalta si incapatoare, sucul si pulpa de rosii. Mai inati la foc iute, pana incepe a bolborosi si a se ridica o spuma la suprafata. Lasati asa cateva clocote, dupa care reduceti focul. Sub oala mare puneti o placa de metal pentru a nu risca sa se prinda sucul de fundul ei si a se afuma. Invartiti in oala, amestecand si luand de pe fund, din cand in cand.
Cand considerati ca ati atins consistenta dorita, puneti frunzele de dafin, sare grunjoasa si zahar foarte putin... cred ca am pus cam 2 linguri la o oala imensa, si mai lasati catva timp sa fiarba. Turnati sucul fierbinte in sticle si inchideti ermetic. Puneti sticlele in paturi, invelite bine si lasati acolo vreo doua zile pana la racire completa. De regula se pune sucul in sticle din sticla sterilizate in prealabil, in cuptor. Insa eu am facut anul asta asa cum face soacra mea... adica am turnat sucul fierbinte in sticle?... in pet-uri de plastic.... inchise apoi bine si lasate la racit doua zile in paturi. Scoacra-mea face asa de ani de zile si nu au fost vreodata probleme cu suculetul... sa prinda mucegai sau alte minuni, peste iarna. Voi vedea anul asta... insa... clar metoda e garantata. Asta e si motivul pentru care in pozele mele nu veti vedea acum sucul de rosii in sticle :))
Enjoy it!