Crumble cu prune si caramel

de laura_n in Dulciuri, 9 Sep 2015 | 5521 vizualizari

 

Crumble-ul este un fel culinar, nu ii spun desert, care poate fi facut in varianta atat dulce cat si sarata, depinde de ingrediente. Farmecul, ca sa zic asa, este ca are un aluat faramicios, de obicei un amestec de grasimi, faina si zahar tos, care se faramiteaza peste fructe sau carne, depinde de umplutura, deci nu se intinde ca in mod obisnuit. Copt, ii confera o textura crocanta la suprafata, cu un miez cremos, moale, delicios. Pentru mine, crumble-ul este un desert care imi aduce miros de toamna, asta si pentru ca de fiecare data, am preferat umpluturi din fructe tomnatice, sa zicem, mere, gutui, prune...
De data aceasta, am folosit cateva din ingredientele Cutiei Misterioase, si anume, prune, nuca, si delic
iosul caramel. Yuum! Biig yuum, atat va spun :)))

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • - 150 g unt gras
  • - 1 praf sare
  • - 300 gr faina
  • - 80 gr zahar brut
  • Umplutura:
  • - 500-600 gr prune coapte, dulci
  • - sos caramel de casa (zahar brut + lapte/ smantana dulce/apa+ un cub unt)
  • - scortisoara macinata
  • Topping
  • - 100 gr miez nuca tocata grosier
  • - 2-3 linguri zahar cu melasa
  • - scortisoara macinata (dupa gust)
  • - 2 lg pesmet de casa
  • in plus
  • - 30 gr pt uns forma
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Crumble cu prune si caramel:

Intr-un vas, punem faina, sarea si zaharul si amestecam cu o furculita ca sa se distribuie oarecum uniform. Adaugam untul si incepem sa framantam, la mana, pana obtinem un aluat nisipos, dens. Il invelim in folie si il dam la rece.

Pregatim un sos de caramel. Punem pe foc, aproximativ 150 gr zahar brut. Lasam sa se topeasca, si abia atunci incepem sa amestecam cu o lingura de lemn in el. Lasati focul la mic, sa nu se arda, trebuie doar sa se topeasca. Dupa ce s-a topit, adaugam dintr-o data o canita cu lapte dulce sau smantana dulce, sau apa, depinde cum vrem sa iasa. Lasam sa se omogenizeze, adaugam un cub mic de unt (pana in 50 gr) si omogenizam. Dam deoparte.

Spalam si curatam prunele. Alegem prune coapte, coapte, nu din cele tari si acrisoare. Presaram socrtisoara si amestecam. Lasam un pic sa se intrepatrunda aroma si apoi turnam sosul caramel peste ele si dam deoparte.

Pornim cuptorul. Pregatim o tava termorezistenta si o ungem cu unt.

Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua. Eu am preferat sa faramitez si baza de aluat, asa ca am format un strat din faramituri, am turnat prunele cu sosul caramel, am faramitat cealalta jumatate de aluat. Am presarat nuci tocate grosier, pesmet, scortisoara si zahar cu melasa.

Punem la copt, in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de aproximativ 30 minute. Cand devine rumen, inchidem focul si mai lasam cateva minute in cuptor. Scoatem apoi si lasam sa se raceasca.

Il servim simplu, sau alaturi de o cupa de inghetata sau cu frisca dulce.

O nebunie de arome si gusturi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Crumble cu prune si caramel" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere si caramel