Cozonacul mamei (2)

de diaconta in Dulciuri, 26 Dec 2011 | 6049 vizualizari

 

Am venit cat de repede am putut cu reteta de cozonaci.Cei facuti de mama mea(am facut si eu dar nu mi-au iesit ca si ai ei,n-aveau cum).O fi având ea vreun ingredient secret,căci cu siguranta sunt cei mai buni.Va dorim Sarbatori frumoase în continuare si un an mult mai bun ca cel care tocmai se încheie.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba
  • 4 oua
  • 100 gr zahar
  • 40 gr unt
  • 30 gr drojdie
  • Lapte
  • Ulei
  • Un praf de sare
  • Vanilie
  • Coaja de lamaie
  • Praf de portocala
  • Umplutura:
  • 400 gr nuca macinata
  • 2 linguri zahar
  • Lapte caldut
  • Un ou pentru uns deasupra
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonacul mamei (2):

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si putin lapte caldut. Se lasa pana cand amestecul creste. Se separa ouale. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si vanilia. Albusurile se bat spuma si se pun peste galbenusuri.

Faina se amesteca cu putina sare, se pune in vasul in care urmeaza sa framantam cozonacul. Se face o adancitura la mijloc si punem amestecul de oua, drojdia, untul topit si racit, coaja de lamaie si praful de portocala. Amestecam si framantam cu lapte caldut (nu fierbinte). Aluatul va trebui sa aiba o consistenta potrivita, nici moale, nici foarte vârtos. Cred ca asta se învata in timp. Se framanta foarte foarte mult, ne mai ungem mana cu putin ulei la framantat. Acoperim vasul cu un prosop si punem la dospit intr-un loc caldut si fara curenti de aer. Lasam pana cand isi dubleaza volumul.

Nuca macinata o amestecam cu putin zahar si inmuiem amestecul cu putin lapte. Eventual putem sa punem si putin rom.

Dupa ce aluatul a dospit, intindem cate o foaie si punem umplutura. Apoi rulam. Impletim cate doua rulouri si le punem in forma de cozonac. Mai lasam sa creasca zi in tava. Apoi ungem deasupra cu ou si îi punem in cuptorul preincalzit. Lasam aproximativ 60 de minute.Timpul este relativ, in functie de cuptor.

Au iesit doi cozonaci mai mari si unul mai mititel.

Sărbători frumoase!!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonacul mamei (2)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Înghețata de ciocolată

de RODIMUR 8

ieri la 22:51

Salată cu brânză feta pane - Rețeta simplă și gustoasă

ieri la 09:10

Tartă cu afine și cremă de vanilie - Rețeta rapidă și delicioasă

pe 25.08 la 08:16

Mini quiche rapid cu șuncă și dovlecei - Simplu, ușor și gustos

pe 22.08 la 15:04

TOP
utilizatori

Caty

4278 puncte

RODIMUR

2187 puncte

MotanLaOale

1170 puncte

Rocsi

325 puncte

vasimur

193 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Hencleș, adică niște cozonac săsesc