Aceasta reteta este fenomenala, mai buna decat un cozonac, avem umplutura din plin, incercati-o si nu veti regreta.
Facem o maia din drojdie, putin zahar, faina si lapte caldut si lasam acoperit sa dospeasca.
Toate ingredientele mai putin laptele trebuie scoase de la frigider inca de seara.
Cernem faina, facem un gol in mijloc unde punem maiaua si restul ingredientelor si incepem sa incorporam usor faina de pe margini pana obtinem un aluat destul de elastic. Framantam bine dupa care punem la dospit pana se dubleaza in volum. Aluatul o sa fie mai lipicios dar nu va faceti probleme cand il intindeti infainati blatul de lucru si este suficient.
Dupa ce a crescut se imparte aluatul in 2 sau 4 parti egale (eu l-am inpartit in 2) se framanta putin si se intind foi mai groase.
Blatul trebuie infainat si se pune si putina faina peste aluat ca sa nu se lipeasca de facalet. Se amesteca untul moale cu zaharul (eu am folosit tos) pana se obtine o crema iar apoi se adauga nuca macinata sau puteti pune crema de unt si deasupra nuca. Ambele variante sunt la fel de bune.
Pe fiecare foaie intinsa se pune un strat din aceasta crema, compozitia se va inparti in mod egal pe fiecare foaie dupa care se ruleaza si se taie bucati egale de circa 4 cm. sau cat de inalta este tava. Am facut si bucati mai mari si felii mai mici, cele mici se patrund mai bine si nu exista riscul sa ramana nefacute la mijloc datorita siropului. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se aseaza bucatile taiate din rulou, una langa alta lasand un pic de spatiu intre ele. Se mai lasa la crescut cam 30 de min. dupa care se pun in cuptorul incins la 150°-180. Puneti o oala cu apa in cuptor, aburul ajuta ca aerul cald sa circule mai bine si sa aveti un rezultat mai bun.
Dupa circa 20 min. Se scoate tava din cuptor si se ung melcii cu siropul obtinut prin fierberea laptelui cu zaharul si vanilia, eu am folosit doar 1/2 din sirop pentru ca era prea mult. Se introduce din nou in cuptor si se lasa vreo 20 min pana se coace bine. Nuca trebuie sa fie putin coapta si daca doriti puteti toca o parte din ea si restul macinata ca sa se simta si nuca intreaga.
Se mai poate face reteta fara sirop, dupa ce am uns melcii cu galbenus de ou ii bagam la cuptor si-i lasam pana se rumenesc (vreo 15-20 min) fara a mai pune sirop peste ei. Se pot unge cu miere cat sunt calzi iar compozitia poate fi facuta dupa bunul plac, cu stafide, rahat, scortisoara, merisor, goji sau alte fructe uscate caise, papaya, etc. Eu am facut cativa melci asa: unt/nuca/scortisoara presarata/si stafide hidratate in rom. Daca doriti puteti pastra cateva in congelator: dupa ce le-ati taiat nu le mai lasati la crescut, le dati la congelator.
Cand vreti sa le faceti le scoateti si le lasati sa se decongeleze la frigider pana a doua zi cand le puneti la crescut 30 min la loc cald. Sunt deliciosi atat calzi cat si reci a doua zi.