Acelasi cozonac, cu alta infatisare.
-Din drojdie, o lingura de zahar, un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia. -Intre timp, se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua.
-Adaugi pe rand galbenusurile peste care presari un praf de sare (asa m-a invatat bunica...galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg
-Framanti in continuare adaugand treptat laptele, zaharul ,vanilia ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic (cca 20 de minute). -Acoperi cu un prosop alb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute, la caldura;
-Dupa ce a dospit aluatul, il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin.
-Intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei, in foaie subtire (de un deget), in forma de cerc. Asezi o foaie in tava cuptorului, pe hartie de copt.
- Presari rahatul si apoi il acoperi cu cealalta foaie de aluat.
- Asezi un pahar de apa cu gura in jos ,chiar in centrul aluatului si tai in opt, pana langa pahar.
- Tai apoi cele 8 fasii in doua, doar pana la jumatate. - Lasi paharul pe loc si rasucesti fasiile de aluat, ca o fundita.
-Acoperi tava cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute.
-In acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt. Ungi cozonacul cu galbenus.
-Lasi la copt cam 60 de minute. Il scoti imediat din tava si il acoperi cu prosopul. Apoi il poti prezenta colindatorilor.