Cozonac Rosenkranz [ de post]

de mihaelar63 in Dulciuri, 9 Mar 2014 | 4827 vizualizari

 

Saptamana aceasta am sarbatoritt pe Andrei . De mult timp am ochit eu reteta la Ana77 si la Valclaudia de la care m-am inspirat . Am mai schimbat putin cantitatile dar sunt multumita 90% de rezultat . Data viitoare am sa pun la copt intr-o tava mai mare si nu am sa caramelizez atat de puternic zaharul .Aluatul l-am framantat la masina de paine . Asa ca am prins curaj ca pe viitor sa mai experimentez si alte retete cu aluat copt .Curcuma a dat o culoare atat de frumoasa aluatului incat nu ti-ai da seama ca cozonacul este de post .

 

INGREDIENTE

Aluatul

  • 600 gr faina alba ptr. cozonac
  • 1 cub drojdie proaspata
  • 1 lamaie-coaja razuita
  • 1 praf sare
  • 2 plicuri zahar vaniliat
  • 1/2 lingurita curcuma
  • 10 linguri zahar
  • 250 gr apa calduta

Umplutura :

  • 250 gr margarina
  • 250 nuca macinata
  • 10 linguri zahar
  • 4 linguri cacao
  • 100 gr merisoare uscate
  • 100 gr stafide uscate
  • 1 esenta rom

Pt caramelizare : 12 linguri zahar

Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac Rosenkranz [ de post]:

  1. Am pus ingredientele pentru aluat in masina de paine la framantat .
  2. Am lasat aluatul sa dospeasca pana aproape si-a dublat volumul .
  3. Am mai repetat inca o data framantarea .
  4. Am lasat merisoarele si stafidele sa se hidrateze in putina apa cu esenta de rom .
  5. Intr-o tava rotunda cu diametrul de 24 cm am topit  12 linguri de zahar si am tapetat-o astfel cu zahar caramel .
  6. Am intins o foaie dreptunghiulara pe care am uns cu margarina, am presarat zahar , cacao , stafide si nuca macinata .
  7. Se ruleaza foaia cu grija si se taie 10 bucati  de  aproximativ 3-4 degete pe care le-am asezat,, in picioare '' sub forma de floare in tava rotunda .
  8. Am mai lasat sa dospeasca in tava 30 min si am copt in cuptorul incalzit in prealabil [ am pus in partea de jos a cuptorului o craticioara cu apa , astfel se formeaza aburi care fac sa creasca si sa se coaca mai frumos cozonacul sau painea ].
  9. Cand cozonacul este copt se rastoarna cu susul in jos  imediat cat este cald pe un platou mare . Daca lasati sa se raceasca se intareste caramelul si se scoate mai greu din tava .

TIPS-URI

1

Este nevoie de putina curcuma pentru a colora alutul . Aceasta nu schimba gustul preparatului .

2

La coacere puneti in partea de jos a cuptorului o craticioara cu apa . Aburi formati ajuta la crestera aluatului si ajuta sa nu -l uste excesiv .

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac Rosenkranz [ de post]" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cozonac Rosenkrantz (de post)