Cozonac RosenKrantz

de cocineraviajera in Dulciuri, 16 Apr 2012 | 8641 vizualizari

 

In primul rand va doresc un Paste fericit, multa sanatate si pace in suflet !

Anul acesta am incercat un cozonac RosenKrantz, care dupa parerea mea nu cere mult efort.
Bineinteles, ca de obicei am adus modificari retetei de baza.
Am fost multumita de aspect si de textura.
Important este ca a fost apreciat.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 8 oua,
  • esenta de vanilie,
  • esenta de rom,
  • coaja rasa de lamaie,
  • 300 ml lapte,
  • 50 gr drojdie proaspata,
  • 150 gr zahar,
  • 250 gr iaurt,
  • un praf de sare,
  • 50 ml ulei,
  • cca 1500 gr faina.
  • Crema de unt:
  • 250 gr unt,
  • 200 gr zahar
  • Umplutura:
  • 450 gr miez de nuci,
  • 50 gr zahar,
  • 100 gr cacao,
  • 100 ml lapte.
  • Caramel:
  • 150 gr zahar.
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac RosenKrantz:

Miezul de nuca se prajeste timp de cateva minute la cuptor. Se lasa la racorit apoi cu un cutit se maruntesc.  

Crema de unt: Se  mixeaza untul impreuna cu zaharul, pana obtinem o crema.  

Caramelul: In tava in care vom pune cozonacul la copt  se topeste zaharul pana obtine o culoare maronie. Nu trebuie ars, pentru ca se amaraste. Cand s-a topit complet, se invarte vasul astfel incat sa se acopere peretii interiori ai tavii. Se lasa deoparte pana preparam cozonacul.  

Umplutura: Nucile amestecate cu cacao si zaharul se amesteca cu laptele fierbinte. Se omogenizeaza si se lasa la racit.  

Aluatul: Se cerne faina in vasul de framantat. In mijlocul fainii se pun ouale, sarea, esentele si coaja rasa de lamaie.   Se adauga cate putin laptele cald in care am dizolvat in prealabil, zaharul si drojdia.   Se framanta pana obtinem un aluat elastic si nelipicios. Nu se lasa la crescut.  

Montajul  cozonacului: Se intinde o foaie dreptunghiulara din jumatate de aluat. Din cealalta jumatate am facut alti doi cozonaci in forme obisnuite. Se unge pe toata suprafata cu crema de unt. Deasupra se unge cu umplutura, apoi se ruleaza. Se taie rondele in functie de marimea vasului in care coacem cozonacul. Asezam rulourile cu distanta intre ele, in tava tapetata anterior cu caramel.   

Se acopera vasul cu o folie transparenta si se lasa la crescut 1 ora. Se coace la temperatura de 180 grade C, timp de cca. 40 minute.    

Are o textura pufoasa in interior si crocant la exterior. S-aveti pofta!

TIPS-URI

1

Cand e copt, se rastoarna imediat pentru a nu se intari caramelul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac RosenKrantz" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

Mihaela11_jo 1

17.04.2012, 20:36

Sarbatori Fericite!

alira_72 1

24.04.2012, 18:08

Cand se pune IAURTUL in aluat???? Se mai pune? :-)))))Dar uleiul(50 ml)?

cocineraviajera 1

30.04.2012, 12:59

Multumesc mult! Chiar bun si usor de preparat.
Alira_72, cred ca din graba am omis sa specific aceste ingrendiente.
Iaurtul se adauga la inceput, inainte de a adauga laptele si uleiul se foloseste la sfarsit adaugand cate putin pentru a se desprinde usor de maini si vas. Nu stiu daca mai pot modifica in reteta, dar sper sa-ti fi fost de ajutor. Numai bine!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu branza si jeleu de visine