"Bunatati pentru colindatori"
Cei mai buni cozonaci, mereu fac reteta asta. Sunt pufosi si se mentin moi, nu se intaresc, important este sa ii framantati bine.Tatalui meu ii plac mult facuti in casa, asa ca, daca am avut timp, i-am facut aceasta placere.
Aluatul:
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, le puteti pregati cu o seara inainte.
Laptele se amesteca cu zaharul si vanilia si il incalziti putin la foc cat sa fie cald (nu fierbinte).
O canade lapte caldut se amesteca cu drojdia sfaramata si cu3 sau 4 linguri de drojdie amestecand bine cu un tel.
Intr-un bol mare, puneti faina, faceti o adancitura in care puneti amestecul de drojdie de mai sus si presarati un pic de faina peste maiaua de drojdie (cam 30 de minunte) pana cand maiaua se umfla si se crapa faina (puteti vedea in poza de mai jos).
Galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie si portocala.
Se adauga in faina cu maiaua de drojdie, restul de lapte caldut si galbenusurile de mai sus amestecand incet.
Dupa ce a-ti amestecat toate, se framanta cu mana, pe care o inmuiem periodic in grasimea calduta (ulei amestecat cu unt), pana cand se va incorpora toata grasimea la aluat. Framantati energic vreo 20-30 de minunte.
Se acopera cu o folie alimentara si se lasa la dospit timp de o ora si jumatate aproximativ, la loc caldut ferit de curent.
In timp ce creste aluatul, faceti umplutura:
Se bat albusurile spuma tare, apoi adaugati cate putin zahar cam o cana de zahar.
La acest amestec, se adauga nucile maruntite, cacaua, rahat, dar puteti folosi oricare alta umplutura mac, stafide, etc.
Cand aluatul a crescut, se imparte in 2 parti egale sau daca il impletiti in 4 parti egale
Se intinde pe planseta cate o foaie, de lungimea tavii, pe care se pune umplutura de nuca sau rahatul (eu am pus peste umplutura si rahat)
Cozonacii formati, ii lasati in tavi, sa creasca, inca 60-90 de minute.
Inainte de a-i baga la cuptor, se ung cu galbenus de ou.
Se pun la cuptor, la o temperatura medie de 180 grade C, pentru aproximativ o ora.
Daca vi se pare ca se rumenesc prea tare, acoperiti-i cu o folie de aluminiu si ii lasati apoi sa se coaca mai departe; daca focul vi se pare mare, reduceti temperatura.
Cand sunt gata, ii scoateti din cuptor si lasati cam 15 de minute asa in tava.
Se lasa sa se raceasca complet 5- 6 ore sau peste noapte, acoperiti cu prosop.
POFTA BUNA !!!!!!