Am facut acest cozonac cu mult drag pt sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Hristos...Craciun fericit!! Inspiratie pt aluat mi-a fost Laura, iar modelul circula pe tot netul...
Pt aluat: am pus ingredientele in masina de paine in ordinea scrisa mai sus. Am selectat masina pt framantare de 2 ori a cate 15 minte, iar cand a fost gata de framantat am mutat aluatul intr-un castron si l-am lasat la loc caldut la dospit aproximativ 30-40 minute. Din aceste cantitati va ies 2 cozonaci.
Pregatim umplutura intre timp: batem spuma 1 albus de ou cu un praf de sare, adaugam nuca, zaharul si mirodeniile. Amestecam ingredientele pt umplutura.
Impartim aluatul in 4 sferturi. Luam primul sfert de aluat si-l intindem pe masa de lucru in forma rotunda de aproximativ 24 cm. Peste aluat punem umplutura de nuca si acoperim cu o alta foaie de aluat. Pe cat posibil "lipim" marginile sa nu iasa umplutura. Punem un pahar rotund in centru si trasam usor cu un cutit o forma rotunda. Cu varful unui cutit bine ascutit trasam " raze" din centru pana in margine. (vezi foto) Luam fiecare "raza" si o rasucim de 2-3 ori, depinde cat ne permite aluatul, adica cat de mare ati facut fiecare "raza". Ungeti pe deasupra cu galbenus de ou amestecat cu lapte si presarati 1-2 linguri de zahar brut. Lasati cozonacul sa creasca inca 20 minute, apoi il dati la cuptorul incins la 170-180 gtrade pt 25 minute.
Pofta buna!!!
1
daca se rumeneste prea devreme pe deasupra cozonacul, luati o bucata de hartie de copt, o treceti prin jet de apa, o stoarceti, o intindeti si o puneti peste cozonac, iar apoi mai dati la cuptor atat cat mai este necesar