Cozonacul este dulcele meu preferat. Mai ales daca e moldovenesc, cu umplutura suficienta si diversificata. Dar de cand ma stiu imi face rau. Nu stau prea bine cu functionarea vezicii biliare. Este cam lenesa si de aceea intotdeauna insotesc o felie de cozonac cu o pastila de colebil.
Am descoperit un cozonac cu care ma impac. Dupa ce am mancat din el, mai mult de o felie, n-am avut nevoie de colebil.
Cozonacul asta se framanta si se dospeste in masina de facut paine.
Ingredientele se pun in masina de facut paine in ordinea in care le-am scris eu mai sus. In instructiunile de folosire ale masinii mele de facut paine scrie ca drojdia nu trebuie sa intre in contact cu ingredientele lichide, deci se pune peste faina. Se foloseste programul de framantat si dospit.
Intre timp se pregateste umplutura. Se pune laptele pe foc, se adauga nuca macinata, rahatul, stafidele spalate si lasate la inmuiat in esenta de rom, zaharul si cele doua linguri de cacao. Se amesteca continuu pana ce se dizolva zaharul si toata compozitia fierbe putin si se ingroasa. Se lasa la racit.
Dupa ce se termina programul de framantat si dospit, se scoate coca din recipientul masinii si se pune pe masa infainata. Se imparte in 4 parti aproximativ egale. Se ia cate o bucata de coca, se intinde pe masa de lucru in forma dreptunghiulara si se unge cu 1/4 din umplutura. Se ruleaza ca un sul. Se mai face un sul asemanator care se impleteste cu celalalt si se aseaza astfel intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se procedeaza la fel cu celelalte doua bucati de coca, apoi cele doua tavi se acopera cu un servet curat si se lasa la crescut la loc ferit de curent si calduros, cam o ora. Se ung cu lapte si se baga la cuptorul incins din timp la 180 de grade.
Un sfert de ora nu se deschide usa cuptorului. Eu cam dupa 1/2 ora ridic tavile mai sus in cuptor ca sa se rumeneasca cozonacul frumos si deasupra si sa nu se arda dedesubt. Dupa ce trec 45 minute se controleaza cu scobitoarea daca cozonacul este copt. Se scoate din cuptor si se acopera cu un stergar si se lasa un sfert de ora sa se raceasca in forma, apoi se scot cu grija, se aseaza pe un gratar si se acopera la loc cu stergarul pana se racesc.
Cozonacul acesta nu este nici foarte dulce. Daca dorim sa fie mai dulce punem mai multa miere si un pic mai putin lapte.
Este foarte bun si vi-l recomand cu cea mai mare placere!
Pofta buna!
1
Eu am folosit doua tavi de Yena care sunt micute, daca doriti sa iasa mai inalt folositi o singura tava mai mare.
2
Ati observat ca n-are zahar decat in umplutura, deci daca il umpleti cu stafide, fructe confiate sau orice fara zahar este foarte bun pentru un regim fara zahar.