Am primit o bucata mare de urda si m-am tot gandit ce sa fac cu ea. Clatite mancasem de curand, asa ca trebuia sa fie altceva. Asa am ajuns la acest cozonac pufos si bun. Iar pentru ca nu aveam niciun strop de lapte in casa, l-am facut cu lapte batut. A iesit o bunatate si toata lumea a fost incantata.
Eu am pregatit aluatul in robot, dar pentru cine vrea sa framante aluatul cu mana, poate proceda in felul urmator:
Amestecam drojdia cu 1 lingura de zahar si putin lapte batut caldut si lasam sa creasca putin. Intr-un castron cernem faina si presaram pe margine sarea. Adaugam in mijlocul fainii zaharul, coaja de lamaie si maiaua. Amestecam putin iar apoi adaugam ouale si incepem sa framantam. Adaugam treptat laptele batut caldut si framantam bine. Dupa ce s-a omogenizat adaugam untul topit si racit si framantam pana nu se mai lipeste aluatul de maini.
Si pentru framantatul cu robotul folosesc aceiasi ordine, dar sar peste etapa de framantat din greu. Asta va fi treaba robotului :))).
Rasturnam aluatul intr-un castron incapator si acoperim cu un prosop curat. Lasam la caldura pana isi dubleaza volumul. La caldura care a fost in casa nu a trebuit sa il las prea mult la dospit :D.
Intre timp pregatim umplutura.
Mixam bine urda cu zaharul si zaharul vanilat iar apoi adaugam galbenusurile si coaja de lamaie si amestecam pana se omogenizeaza. Batem albusurile spuma cu un praf de sare si le incorporam in crema de urda. La final adaugam stafidele.
Rasturnam aluatul pe planul de lucru usor infainat. Impartim aluatul in doua parti egale. Intindem apoi o parte de aluat in foaie dreptunghiulara si repartizam pe toata suprafata jumatate din crema de urda. Rulam foaia pe latura cea mai lunga si asezam apoi cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa bine cu unt. Cu cealalta parte de aluat putem sa procedam la fel. Eu am vrut sa fac si un cozonac rasucit si astfel am impartit restul de aluat in doua parti egale. Am intins doua foi pe care le-am unplut cu crema ramasa si apoi le-am rulat.
Sulurile formate le-am rasucit apoi le-am pus in tava tapetata cu hartie de copt. Acoperim tavile si le lasam inca 15-20 de minute, la loc caldut. Ungem cozonacii cu galbenus iar apoi ii dam la cuptor, la foc maricel timp de 10 minute. Dam apoi focul la minim si coacem cozonacii inca 30-40 de minute. Incercam cu scobitoarea. Scoatem apoi din cuptor si lasam sa se raceasca.
Se potrivesc perfect cu o cana de lapte sau o cafea mare :)