Cozonac cu nuca

de Gicuta in Dulciuri, 14 Feb 2016 | 13671 vizualizari

 

 
Cozonaci pufosi si aromati facuti cu dragoste :)
 

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru trei cozonaci
  • Aluat:
  • 1,5 kg faina (am folosit faina ungureasca Liszt)
  • 450 g zahar
  • 750 ml lapte
  • 75 g drojdie proaspata
  • 3 oua
  • 5 galbenusuri
  • 250 g unt 82%grasime
  • 100 ml ulei
  • o lingura untura solida
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja de la o lamaie si 2 mandarine (putei folosi de portocala)
  • 1 sticluta esenta de rom
  • 1 sticluta esenta de vanilie
  • o lingurita sare
  • Umplutura:
  • 5 albusuri
  • 400 g nuca macinata
  • 200 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 100 g stafide inmuiate in 1/2 sticluta esenta de rom
  • un praf de sare
  • Pentru uns:
  • galbenus de ou
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca:

Lasam toate ingredientele la temperatura camerei, de seara.

Aluat:

Punem ouale si galbenusurile intr-un caston ,adaugam sarea peste ele,le batem cu furculita si le lasam deoparte. Cernem faina de doua ori intr-un vas mai mare. Incalzim 500 ml de lapte in care adaugam zaharul, amestecam pana se topeste, il dam deoparte si adaugam zaharul vanilat si coaja de citrice. Separat, turnam 250 ml de  lapte clocotit peste 3 linguri de faina si amestecam ca sa nu faca cocoloase.Peste compozitia calduta de faina si lapte adaugam drojdia frecata cu o lingura de zahar, amestecam si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.Punem untura,untul si uleiul intr-o craticioara la incalzit si lasam doar cat sa se topeasca . Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem maiaua crescuta. Amestecam ouale cu laptele caldut si esentele. Incepem sa framantam aluatul adaugand treptat compozitia de lapte si oua.Dupa 10 minute de framantat,rasturnam aluatul pe blatul de lucru si incepem sa adaugam cate putin unt si ulei caldut. Framantam aducand aluatul catre centru si il lovim din cand in cand de blatul de lucru.Mai incalzim untul si uleiul cand se raceste. Framantam aluatul aproximativ trei sferturi de ora pana incepe sa faca basici.Cand este gata,punem din nou aluatul in vas, il acoperim cu un prosop curat si il lasam la crescut la loc cald , pana isi dubleaza volumul.

Umplutura: mixam albusurile cu un praf de sare apoi adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana ne iese o bezea tare si lucioasa.Incorporam nuca amestecand usor cu o spatula iar la sfarsit punem cacaoa si stafidele .

Cand aluatul a crescut, il impartim in 6 bucati pe care le vom framanta usor. Intindem fiecare bucata cu mana pe blatul de lucru uns cu ulei, intr-o forma dreptunghiulara. Punem din compozitia de nuca pe toata suprafata apoi rulam.Impletim cate doua rulouri si le asezam in formele tapetate cu hartie de copt.Eu al treilea cozonac l-am facut intr-o forma de guguluf pe care am uns-o cu ulei. Lasam la crescut  aproximativ trei sferturi de ora,apoi ungem cozonaii cu galbenus .Dam tavile la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aproximativ 50  de minute pana se rumenesc frumos. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului.Cand sunt gata ,scoatem cozonacii si ii lasam la racit in bucatarie la loc cald.Pofta buna! 

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cozonac floare cu nuca