Nu am facut multi cozonaci la viata mea, ii pot numara pe degetele de la o mina citi am facut, de fiecare data imi facea mama si ai ei erau ce-i mai buni. Dar cum si ea este ocupata si are atitea treburi m-am gindit ca tot am un mare ajutor pt aluat si de ce sa nu fac. Asa ca m-am pus pe facut cozonac, a iesit bun dar nu ca cel al mamei...
Aluatul l-am facut la masina de paine, iar ingredientele le-am pus in urmatoarea ordine: laptele caldut, galbenusurile amestecate cu zaharul, sare, unt, ulei, deasupra faina si cubul de drojdie rupt bucatele. Am lasat masina sa framinte aluatul, l-am scos si l-am pus la loc caldut acoprit cu prosop de bucatarie pt 40 minute.
Am rasturnat aluatul pe masa de lucru, l-am intins cu sucitorul intr-un dreptunghi, l-am umplut cu nuca macinata amestecata cu albusurile batute spuma cu un praf de sare si apoi zahar. Am distribuit uniform umplutura de nuca pe toata suprafata aluatului, l-am facut sul si l-am pus in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. A iesit putin cam mult aluat pt tava mea de cozonac, iar din aluatul care mi-a ramas am ornat cozonacul pe margini si o cruce in mijloc. Am mai lasat cozonacul sa creasca la loc calduc 20-30 minute, l-am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte, l-am pus in cuptorul incins la 170 grade pt 30 minute. Dupa ce au trecut cele 30 minute l-am acoperit cu folie de aluminiu pt ca a capatat deja o culoare aurie si nu vroiam sa se arda si l-am mai dat pt 15-20 minute la cuptor.
L-am lasat sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa.
Pofta buna!!!
1
tava mea are dimensiunile de 12/28 cm