Dragii mei, am facut acest cozonac si atat de impresionata am ramas de rezultat, ca nu am putut sa aman reteta fara a o impartasi cu voi. Am primit-o de la o vecina de-a surorii mele, o tanara si priceputa gospodina. Ii multumesc mult fiindca este foarte, foarte bun. Se face si usor, este si foarte bun si pentru mine este ceva inedit. Nu regret ca am facut acest delicios si altfel de cozonac decat cel traditional. Multumesc Nadia
Se lasa foile de placinta sa se decongeleze bine, apoi se imparte in doua.
Intr-un castron se sparg 5 oua si se adauga zaharul si 2 zahar vaniliat, apoi cu mixerul mixam bine, bine pana devine o crema albicioasa. Adaugam uleiul treptat, treptat si mixam in continuare, adaugam apoi grisul amestecat cu praful de copt si pe urma macul macinat amestecam totul bine.
Luam doua foi de placinta, punem deasupra din compozitie si intindem pe toata foaia, punem din loc in loc cite o visina desamburita, acoperim cu alta foaie, iarasi punem din compzitia cu mac si repetam operatia pana terminam jumatatea de foi (atentie compozitia trebuie impartita in doua ) apoi cu grija rulam usor (sa nu ne speriem, compozitia o sa fie mai moale fiindca in momentul coacerii isi va mari volumul datorita grisului, deci e normal sa fie asa.
Dupa ce am rulat asezam in tava tapetata in prealabil cu hartie de copt. Repetam operatiunea si cu cealalta jumatate de foi, astfel obtinem doua rulade (doi altfel de cozonaci). Dupa ce terminam batem bine un ou cu o lingura de zahar un zahar vaniliat si 2 linguri de smantana si cu o pensula de silicon ungem cele doua rulade (sa avem grija sa mai ramana din compozitia cu smantana sa mai putem unge o data cu 10 minute inainte de a-i scoate din cuptor)
Introducem tava in cuptorul incins la 180 grade si lasam sa se coaca. Cand sunt bine crescuti si rumeni scoatem tava, mai ungem o data, apoi mai lasam la copt 10-15 minute. Scoatem din cuptor, acoperim cu un servet si lasam sa se raceasca apoi il taiem si poate fi servit.
Cand o sa-l faceti nu o sa va puteti opri din mancat. Pofta mare.
1
Un altfel de cozonac care este foarte, foarte bun