Cozonac cu mac

de Ana_Maria269 in Dulciuri, 16 Apr 2012 | 3840 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • un kg de faina
  • 350 g de zahar
  • 200 g grasime compusa din : 125 g ulei + 75 g unt
  • 500 ml de lapte
  • 60 g drojdie
  • 4 oua
  • 200 g de mac + 150 g zahar
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu mac:

Se cerne faina intr-un castron mare. Din 500 ml de lapte se iau cam 100 g si se fierb, iar intr-un colt al castronului, se amesteca cu putina faina. Drojdia faramitata se amesteca cu o lingura de zahar si o mica cantitate de lapte cald. Se lasa la dospit cam 15 min. Daca nu creste, se cumpara alta drojdie si se face alta maia. 

In celalalta parte a castronului se amesteca faina cu maiaua crescuta. In restul de lapte incalzit se dizolva cele 350 g de zahar in care punem coaja de portocala si de lamaie. Incepem sa amestecam punand treptat laptele.Batem 2 oua intregi + 2 galbenusuri si un praf de sare, si le adaugam in compozitie. 

Incalzim grasimea si o adaugam treptat pe masura ce framantam aluatul,( maxim 15 min). Il acoperim si il lasam la crescut 1 ora maxim 2. 

Compozitia de mac se macina la rasnita de cafea si se amesteca cu 150 de g de zahar. 

Cand a crescut, se imparte in 4, se pune pe masa unsa din abundenta cu ulei. Din fiecare sfert se formeaza un dreptunghi care se umple cu 1/4 din mac. Se face un sul din fiecare sfert. Doua suluri se  impletesc si pe pun tava tapetata cu unt si faina. Se mai lasa la caldura la crescut cel putin o ora, dupa care se lasa la cuptorul incalzit aprox. 50 de min. -o ora.

Cand sunt calzi, se ung cu albusul batut ( ramas de la cele 2 oua de la care am folosit doar galbenusul) si se presara cu zahar tos. 

TIPS-URI

1

Castronul trebuie sa fie de plastic

2

Totul la temperatura camerei

3

Se foloseste lingura de lemn

4

La oparirea fainii si la maia(drojdie) se foloseste lapte din cantitatea initiala de 500 ml.

5

Daca aluatul este moale, va creste mai repede, dar este posibil sa dea inapoi la copt, iar daca este mai tare, va creste mai greu, dar nu va da inapoi ( este de preferat)

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu mac" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu nuca