Cozonac cu cocă opărită

de elucubratiiculinare in Dulciuri, 28 Mai 2013 | 11697 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg făină,
  • 1 linguriță sare
  • 50 g drojdie proaspătă,
  • 500 ml lapte,
  • 3 ouă,
  • 3 gălbenușuri,
  • 350 g zahăr,
  • 150 ml ulei,
  • esență vanilie,
  • coajă lămâie.
  • Umplutură:
  • 250 g nucă măcinată,
  • 3 albușuri,
  • 3 linguri cacao,
  • 3 linguri lapte,
  • 3 linguri zahăr,
  • esență rom,
  • stafide,
  • rahat.
  • Pentru uns:
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură lapte,
  • zahăr
  • mac
  • susan.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu cocă opărită:

Într-un vas mai mare cernem făina cu sarea. Laptele se pune la fiert cu zahărul și se amestecă până se topește tot zahărul. Într-un castron mai mic amestecăm drojdia cu o lingură zahăr, o lingură de făină și 50 ml lapte călduț (se ia din cei 500 ml pus la fiert). Batem bine cu un mixer cele 3 ouă întregi cu cele 3 gălbenușuri. Când laptele clocotește se adaugă peste făina cernută, ametecând ușor cu o lingură de lemn. Adăugăm apoi drojdia - care trebuie să-și fi mărit volumul și ouăle bătute. Adăugăm esența de vanilie și coaja de la o lămâie. Punem la încălzit uleiul și se lasă 2 minute la foc mic.

Se începe frământatul ușor cu podul palmei, niciodată cu pumnul :), turnând câte puțin ulei călduț. Se frământă cât mai mult posibil - eu nu pot mai mult de 10 minute ;) Se lasă la crescut într-o cameră unde este cald pentru o oră. Vasul se acoperă cu un șervet curat.

Între timp se pregătesc tăvile - se ung cu ulei și se tapetează cu hârtie pergament. Se pregătește compoziția de nucă.

Se bat bine cu mixerul cele 3 albușuri cu un praf de sare, adăugăm apoi zahărul în ploaie. Adăugăm cacao, laptele, nuca și esența de rom și amestecăm cu o lingură de lemn.

Când aluatul a crescut se împarte în două. Pe o planșetă unsă cu ulei se întinde o parte de aluat. Compoziția de nucă am împărțit-o  în două și am întins-o la distanțe egale față de margine și mijloc. Pe laterale și la mijloc am pus rahat și stafide. Rulăm și se pune în tavă. La fel se procedează și cu partea cealaltă de aluat.

Se mai lasă la crescut în tavă pentru 30 minute. Se unge un gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte. Se presară zahăr, mac și susan. Se coc pentru 60 minute la 180 grade C.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu cocă opărită" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cea mai buna reteta de Desert cozonac, pufos si gustos ca la mama acasa