Cozonac briosa cu crema de vanilie

de Gherca Daniela in Dulciuri, 25 Sep 2015 | 5132 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 100ml lapte
  • 1 plic drojdie uscata
  • 50g zahar
  • 2 oua
  • un praf de sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • 100g unt/margarina
  • faina cat cuprinde (cca 400-450g)

Crema:

  • 30g zahar
  • 2 linguri faina
  • 1 plic zahar vanilat
  • 250ml lapte
  • esenta de vanilie

In plus: bucatele de ciocolata si zahar pudra vanilat , un gelbenus pentru uns

Portii: 7
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac briosa cu crema de vanilie:

Aluatul: Intr-un bol mai mare punem laptele caldut, zaharul, vanilia, plicul de drojdie uscata si lasam cateva minute pana se dizolva drojdia. Separat, batem ouale cu praful de sare si le punem in bolul cu laptele, amestecam putin cu mana pana omogenizam toate ingredientele si incepem sa punem putin cate putin din faina pana formam un aluat usor lipicios, peste acesta turnam treptat untul topit, pana la incorporarea lui in aluat. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul la loc caldut si acoperit cu folie de plastic.

Crema: Intr-un ibric punem zaharul, faina, plicul de vanilie si in fir subtire punem laptele amestecand energic cu un tel, adaugam si esenta de vanilie si punem pe foc la ochiul mic amestecand continuu (pentru a nu se lipi se fundul vasului) si este gata cand compozitia s-a ingrosat. Lasam sa se raceasca, amestecand din cand in cand.

Dupa ce a crescut alautul, il intindem pe masa in forma dreptunghiulara si ungem suprafata aluatului cu crema obtiunuta, iar peste crema punem bucatele de ciocolata (eu am preferat sa o razuiesc) apoi rulam. Taiem aluatul rulat in 7 parti egale si le asezam intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt. Lasam 20min la crescut, apoi ungem aluatul cu un galbenus de ou si dam la cuptor pana de rumeneste frumos deasupra. Lasam sa se raceasca, apoi pudram cu zahar pudra din abundenta. Este tare buna!

 

TIPS-URI

1

In umplutura se pot pune si stafide, fructe uscate sau ce doriti si ce va place

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac briosa cu crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

Gherca Daniela 1

28.09.2015, 15:07

Multumesc!

mihaelar63 1

28.09.2015, 17:24

Vai ce rumenel este > Iti vine sa-l confisti si sa-l duci acasa )

CarmenBlue 1

29.09.2015, 14:35

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

ieri la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere si migdale