Cozonacul mamei mele - "Retete de Pasti"
Se opărește cu 0,250 kg lapte puțină făină , când se răcește se adaugă drojdia frecată cu puțin zahăr - aceasta reprezentând plămădeala pentru cozonac.
Se bat oule - albușul impreună c-un praf de sare se mixează până când nu mai pot cade din castron , apoi se adaugă jumatate din cantitatea de zahar si se mixeaza pana la topirea zahărului ulterior se adaugă gălbenușurile si iar se mixeaza si adaugam la final coaja de lamaie.
Jumatatea cealalta de zahar se va adăuga în laptele rămas după ce ulterior acesta a fost fiert.
După ce plămădeala crește se adaugă oule batute , laptele și untul.
Se frământă in jur de aproximativ 50 de minute , până când nu se mai lipește aluatul de mâini.
Apoi se adaugă uleiul si se frământă iar in jur de 10 minute.
Când s-a terminat de frământat se i-a o pătrime din aluat și se frământă cu cacao si putin ulei.
Totul se lasă la crescut
Când se constată că aluatul și-a dublat volumul se imparte aluatul in două, se intinde o foaie din aluatul fără cacao apoi deasupra se adaugă și jumatate din aluatul cu cacao.
Aluatul astfel intins se va taia in 6 parți , se i-au trei părți pe o parte și alte trei pe cealaltă parte , acestea se vor alipi din nou se intind se pun bucățele de rahat , se rulează și apoi se pun in forme.
Aluatul este lăsat să crească până la nivelul formelor și apoi se ung cu ou bătut și se presară deasupra zahar, mac și susan.
Se dau la cuptor la foc mic , in jur de 50 de minute in funție de cuptorul fiecăruia.