Dupa cativa ani de incercari ,fel si fel de retete anul acesta am gasit reteta potrivita ,asa cozonac face o singura persoana (pe care o cunosc) si care nu da reteta .
Se clocoteste laptele cu zaharul si se lasa cam 5 minute sa se odihneasca .Intre timp intr-o canita punem 3-4 linguri de lapte caldut cat sa dizolvam drojdia ,1 lingurita de zahar si presaram putina faina deasupra (o lasam la crescut) .Laptele fierbinte il turnam peste faina si dam drumu la masina ori ne apucam sa amestecam cu o lingura ,e ceva de munca.Dupa ce am incorporat toata faina punem galbenusurile frecate cu putina sare ,albusurile batute spuma ,mirodeniile si drojdia din canita.Framantam pana s-au incorporat bine ,apoi punem cate putin ulei caldut (nu pe tot odata) si framantam dupa caz,la masina il lasam la programul de framantat ,la mana il framantam cam 10 minute .Il punem la crescut la cald pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim crema.Batem 2 albusuri spuma cu 1 cana de zahar le batem pana se intepenesc in castron ,apoi adaugam cacao ,rom si nucile taiate.
Cand e gata aluatul il impartim in 2 (ies 2 cozonaci medii) sau in 4 daca vreti impletit.intindeti cu mana coca ungeti cu crema (nu multa ca iese din rulou) si rulam.Punem in tavi sii lasam la crescut cam 1 ora.
II coacem la foc mic (depinde de cuptor ,eu am pe gaz si cam parleste,ca sa nu ii ard am pus tava de cuptor dedesupt si am copt cam 1 ora )