Ca în fiecare an, am făcut zilele trecute și o porție de compot de caise, asta însemnând o cantitate de 3 kg de fructe, preparate fără conservant, pentru iarnă. Nu fac cantități mai mari de compot, pentru că din câte feluri de fructe se pot conserva, se adună suficiente borcane/sticle pentru iarna care vine.
Caisele sunt fructe foarte parfumate, așa că se va folosi doar opțional o păstaie de vanilie.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care borcanele cu compot au stat la căldură, să se conserve.
Se aleg caise mici, tari, sănătoase și fără defecte. Se spală bine în apă rece și se lasă să se scurgă.
Separat, se pune la fiert, la foc iute, 1 kg de zahăr tos cu 3 litri de apă, într-un vas încăpător. Când zahărul s-a dizolvat complet, se iau cam 20 de caise, scurse de apă și se opăresc în sirop, timp de 10-15 secunde, întorcându-le ușor cu paleta, pe toate fețele.
După ce s-au opărit, caisele se iau cu paleta din siropul fierbinte și se depun într-un alt vas.
Se repetă operațiunea aceasta, până ce se termină de opărit toate caisele.
Se pun imediat caisele în borcane curate și uscate, pregătite din timp, după care se toarnă siropul fierbinte și se închid borcanele ermetic.
Borcanele/sticlele cu compot se pun imediat într-un loc ferit, învelite într-o folie de plastic și acoperite cu multe pături care să mențină temperatura înaltă cât mai mult timp. Astfel, fructele se conservă foarte bine, fără conservanți.
După 4-5 zile, se iau borcanele/sticlele cu compot dintre pături și se depun în cămară, la loc răcoros, întunecos și aerisit, până ce va veni vremea să fie consumate.
1
Pregătiți din timp borcanele/sticlele pentru compot, ca să fie curate și uscate, cu capace care se închid ermetic.
2
Alegeți caise coapte dar tari, mici, proaspete și fără defecte.
3
Spălați bine caisele și lăsați-le să se scurgă de apă.
4
Siropul nu trebuie legat. Când zahărul s-a dizolvat complet, se poate trece la opărirea caiselor pentru conservare.
5
Caisele fiind parfumate, nu este neapărat necesar să adăugați vanilie.
6
Nu țineți caisele în siropul fierbinte mai mult de 10-15 secunde, ca să nu se înmoaie și să se decojească.
7
Nu puneți la opărit prea multe caise, ca să le puteți scoate la timp din sirop.
8
Nu faceți cantități mari de compot, ca să nu se răcească fructele opărite și siropul. Ele trebuie puse fierbinți între pături, ca să se conserve.
9
Puneți caisele imediat în borcane și turnați siropul fierbinte peste ele, după care închideți ermetic și apoi depozitați recipientele conform recomandărilor, ca să se păstreze căldura, cât mai mult timp.
10
Nu scoateți borcanele/sticlele dintre pături, decât după ce s-au răcit.
11
Depozitați recipientele cu compot la cămară, într-un loc curat, aerisit și întunecos.