O reteta traditionala , din capitolul AMINTIRI DIN COPILARIE. O reteta foarte, foarte gustoasa.
Toata descrierea , cum se prepara aluatul de coltunasi si singuri coltunasii o gasiti aici http://www.bucataras.ro/retete/3469/coltunasi-sau-vareniki-cu-brinza-de-vaci.html
Eu am sa ma opresc la descrierea umpluturii din cartofi, si la prajirea jumarilor.
Cartofii se curata de coaja sau se spala bine si se fierb in coaja in apa sarata ( dupa gust). Dupa ce au fiert, se toaca piure. In acest timp ,cat cartofii fierb, se prepara aluatul si se lasa sa se odihneasca,
se prepara umplutura de cartofi , si aparte se topesc jumarile .
Prepararea umpluturii din cartofi: se prajeste intr-o tigaie o jumatate de ceapa pana se va rumeni, si se toarna peste piureul de cartofi in cazul cand cartofii au fiert in coaja lor. Se condimenteaza dupa gust si se amesteca bine. Umplutura in aluat se foloseste in stare rece. In cazul cand cartofii au fiert fara coaja , va recomand sa prajiti cca 3-4 minute piureul de cartofi in ceapa putin rumenita. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Alta varianta: piureul de cartofi se prajeste putin in jumarile topite( dar cu putina untura) , dar umplutura va fi mai grasa la gust , si eu nu prefer aceasta varianta.
Prepararea jumarilor : pentru prepararea jumarilor se foloseste slanina curata sau carnea de la burta porcului, care este in straturi. Se taie in cuburele mici si se TOPESC pe o tigaie incinsa bine, la un foc domol. pe masura ce apare untura , ea se toarna intr-un vas aparte. In acest mod jumarile se topesc mai repede si se usuca, devin crocante. In aceasta si consta efectul crocant si placut al jumarilor. In timpul prajirii lor se sareaza putin.
COLTUNASII CU CARTOFI SE SERVESC LA MASA CU JUMARI TOPITE SI SMANTANA. In zilele de post se mananca coltunasi cu cartofi , amestecati cu ceapa prajita rumenita.