De cele mai multe ori cand spunem clatite ne gandim la un desert. Nu e nimic gresit in asta... cand eram mica si vroiam un dulce simplu si rapid gandul ma impingea automat spre clatite. Ei bine, bucataria este si ea o arta, iar in ultimii ani a tinut pasul cu tendintele. Nu am sa va fac un studiu acum, era doar o observatie personala, iar ideea pe care vroiam sa v-o expun este ca, clatitele se pot face si ca aperitiv sau fel principal... Le putem umple cu diferite compozitii, important este sa gasim combinatia care ne place.
Clatite cu dragoste pregatite...
Pentru clatite: intr-un castron punem oul, sarea, zaharul si laptele. Amestecam bine compozitia cu un tel tip para. Faina o amestecam cu drojdia si o adaugam la ingredientele umede. Amestecam energic sa se desfaca faina si sa nu existe cocoloase. Adauagati sau nu faina in functie de cum doriti sa fie consistenta aluatului/clatitei, adica mai groasa sau mai subtire. Eu am optat pentru clatite subtiri. Lasati aluatul sa se odihneasca 15-20 minute. Daca aluatul intre timp s-a mai ingrosat mai adaugati lapte. Intr-o tigaie antiaderenta puneti putin ulei, un strop, lasati sa se inginga tigaia si adaugati un polonic de aluat. Invartiti tigaia sa se distribuie uniform aluatul si coaceti pe fiecare parte aproximativ 2 minute. Procedati la fel cu restul aluatului...
Pentru umplutura: lasati spanacul sa se dezghete intr-o strecuratoare. Puneti la incins intr-o tigaie uleiul si untul si adaugati usturoiul tocat marunt. lasati pe foc cateva secunde, cat sa prinda aroma, sa nu se caleasca. Adaugati spanacul scurs de apa si lasati sa se caleasca 10 minute. Adaugati sare si piper proaspat rasnit dupa gust, precum si branza desfacuta in bucatele. Amestecati si lasati pe foc pana branza s-a incorporat perfect cu spanacul. Lasati sa se raceasca compozitia.
Pentru sos: punem la incins untul si uleiul intr-o craticioara antiaderenta sau cu fund dublu. Adaugam faina, amestecam cu un tel tip para pana faina s-a desfacut si lasam la calit 2 minute. Adaugam laptele cald treptat, amestecam mereu cu telul, adaugam si smantana lichida si lasam sa fiarba pana sosul capata consistentra dorita. Adaugam sare si nucsoara proaspat rasa.
Pentru asamblare: ungem o tava cu putin unt. Luam o clatita, adaugam 2 linguri umplutura si o felie de branza cu mucegai alb. Infasuram clatita cu umplutura inauntru. Asezam clatitele umplute in tava insa cu unt, peste clatite punem sosul. Dam tava la cuptorul incins pentru 20-25 minute, pana sau rumenit usor deasupra. Presaram ceapa chivas taiata fin deasupra si servim clatitele calde. Sa va fie de folos!!