Am tinut sa specific in titlu faptul ca reteta este originala pentru ca am observat ca in cele mai multe retete de ciorba de pui à la grec este smantana, ei bine in reteta originala nu este smantana deloc. Bucataria greceasca este o bucatarie mediteraneana, cu multa lamaie, ulei de masline, verdeturi, rosii, oregano si aceasta ciorba este cu lamaie si ou si are o alta aroma si da o revigorare aparte, diferita la gust si satietate de ciorba à la grec cu smantana.
Adevarata ciorba à la grec este facuta doar cu fondul de supa de pui , fara legume doar cu orez si amestecul de galbenus cu lamaie dar eu am lasat si carnea si legumele pe care le gasesc prea bune si bogate in fibre ca sa fie inlaturate.
Prepararea este extrem de usoara : se face o supa de pui cu legume multe. Eu am taiat puiul in 8 bucati, legumele ( ceapa, morcov, pastranac, telina, ardei taiate cuburi mici ) le-am calit putin cu sare de mare si piper proaspat macinat intr-o lingura de ulei de masline, apoi am adaugat puiul si apa rece. Se fierbe pret de aproape o ora daca e pui de casa, apoi se adauga orezul si se mai fierbe 10-15 minute in functie de orez.
Separat se face un amestec din 2 -3 galbenusuri si sucul de la 1-2 lamai proaspat stors si filtrat.
Se ia supa e pe foc si atunci cand nu mai clocoteste se adauga amestecul de galbenus cu lamaie si se amesteca supa cu o lingura mare nemetalica. Se lasa sa se infuzeze bine aromele cateva minute si se serveste fierbinte, cu ierburi aromate eu pun mereu putin marar verde si oregano pentru ca asta imi place ca aroma , puteti sa puneti numai oregano sau alta iarba aromata.
Este o mancare extrem de simpla si de gustoasa, o supa pentru suflet cum ii spun eu care va incalzeste serile de toamna, va doresc pofta buna !
1
adaugati amestecul de galbenus si lamaie dupa ce supa nu mai coloteste ca sa nu riscati sa gatiti ouale si sa faceti flocoane de galbenus