Am pornit cu ideea sa fac ciorba de rata, dar cand am scos-o de pe oase (si eu am “pitici” in legatura cu carnea cu os in ciorba :p, nu numai Clementina), am constatat ca este cam putina carnita si am adaugat repede niste aripioare de pui. Deoarece inca nu este gata borsul si mai aveam zer...iar am acrit ciorba cu acest lichid minune :) Aaa, de obicei prefer varianta mai usoara, fara legume calite, dar azi asa am avut inspiratie. :)
Spalam carnea si o punem la fiert. Intre timp, pregatim legumele, le curatam si le tocam in forma dorita (sau le dam pe razatoare). Dupa ce spumuim bine carnea, adaugam apa rece (daca este cazul) si sare. Dupa ce a fiert carnea, o scoatem din supa, o lasam sa se racoreasca si dupa aceea o scoatem de pe oase. Incingem putin ulei intr-o cratita, punem prazul si ceapa la calit pentru 2-3 minute, apoi adaugam pe rand, loboda, feniculul, pastarnacul si morcovul. Dupa ce s-au inmuiat un pic, le scoatem intr-un castron si calim si ardeii cateva minute. Repunem oala cu supa pe foc, adaugam carnea si cartofii si lasam sa fiarba. Cand sunt cartofii pe jumatate fierti, adaugam legumele calite si dovleceii si potrivim de sare. La final punem lecio, lasam sa dea cateva clocote, adaugam zerul, mai lasam sa dea cateva clocote, punem si legatura de leustean si oprim focul. Servim cu samantana sau iaurt, ardei iute si painica de casa. Pofta buna!
1
daca este cazul, mai acriti cu zeama de lamaie.
2
zerul se poate inlocui, fara probleme, cu bors