“Este sinonima cu bucuria gastronomica si rituala a Pastelui crestin”, spunea Radu Anton Roman.
Ciorba de miel reteta
Se taie gitul si restul carnii in bucati potrivite polonicului.
Se taie marunt zarzavatul (morcovii, pastirnacul, telina si ceapa).
Se pun ceapa si zarzavatul la fiert in 3 litri de apa rece cu carnea, piperul si o lingurita de sare (sa se inchege spuma).
Se spumuieste.
Dupa o ora de fiert molcomit se adauga orezul spalat si verzitura tocata.
Se da borsul intr-un clocot, sa-si dea damfurile la altii.
Dupa alte 20 de minute se adauga si borsul (cam o jumatate de litru, normal, 1 litru daca va place mai acra) si se mai lasa citeva clocote.
Fiertura are voie sa scada un litru, dar nu mai mult ca se indeseste prea tare. Daca a scazur prea mult, se completeaza.
Se ia de pe foc si se drege cu smintina batuta cu ouale si putina zeama din ciorba, se sareaza.
Se presara leustean si tarhon verde.