O ciorba savurata de toti membri familiei, acompaniata de ceapa verde sau salata de varza murata ;)
Se alege fasolea, se spală şi se pune la fiert cu apă rece. După ce a dat în câteva clocote, se scurge apa şi se înlocuieşte cu o alta tot rece. Acest lucru se repetă de 2-3 ori. Ultima apă va fi clocotită. Când fasolea este aproape fiartă, se adaugă ceapa curăţată şi tăiată mărunt, împreună cu zarzavatul tăiat subţire, calit in putin ulei. În timpul fierberii, se pune şi firul de cimbru întreg. Se asezoneaza de sare, piper si boia.
Ciolanul afumat se taie bucatele portivite si se pune la fiert separat in apa rece, la foc mediu, descoperit cca. 30 de minute. Dupa ce s-au fiert legumele, se adauga si ciolanul fiert si scurs de apa. Se mai lasa la fiert impreuna cca. 15 minute ptr. a se combina gusturile. La final se toaca verdeata marunt si se presara deasupra.
Se serveste fierbinte cu paine de casa, mamaliga si ceapa verde sau salata de varza murata. Pofta buna!