Astazi vom da credit popularitatii si iti voi povesti o reteta care va dainui pentru totdeauna in portofoliul culinar romanesc. Imi aduc aminte cu placere momentele copilariei in care spuneam c-as putea trai o viata cu ciorba de burta. Inca nu mi-am schimbat parerea ;)
Reteta video, pas cu pas, o gasesti mai sus!
Punem burta intr-un vas cu apa si adaugam 2 lingurite de bicarbonat de sodiu pe care le dizolvam. Lasam la frigider cca 2-3 ore si o spalam apoi in 3-4 ape reci.
Curatam legumele.
Intr-o oala cu apa punem burta la fiert, la foc mediu. Cand aceasta da semne ca incepe sa se inmoaie adaugam ambele tipuri de oase de vita, foile de dafin si piperul boabe. Daca apa din oala scade foarte mult si burta de vita da semna ca nu se va fierbe prea curand, completati cu apa.
Adaugam legumele intregi. Vrem ca oasele, burta si legumele sa fie gatite in acelasi timp, iar acestea din urma sa nu fie zdrobite. Trebuie sa tinem cont de acest lucru cand folosim burta prefiarta. Aceasta va fierbe mult mai repede si va trebui sa o punem impreuna cu oasele la fiert si, la scurt timp, legumele.
Odata ce s-a fiert totul, scurgem zeama intr-o alta oala si inlaturam oasele.
Lasam burta la racit pe un tocator. Curatam si tocam sau zdrobim usturoiul si il invelim intr-un saculet de tifon sau il punem intr-un infuzor. Il legam cu sfoara si il introducem in oala cu ciorba ca sa-si lase aroma.
Intre timp amestecam cele doua tipuri de smantana si galbenusurile. Luam cate un polonic din zeama de ciorba si adaugam peste compozitia din smantana si galbenusuri, amestecand constant. Esentialul este sa aducem treptat aceasta compozitie la temperatura lichidului din oala.
Adaugam cca 10-12 polonice de lichid si punem compozitia peste restul lichidului din oala.
Dupa ce s-a racit burta, o taiem fideluta si o adaugam inapoi in oala cu ciorba.
Dam pe razatoare cei 2 morcovi ramasi si ii calim in ulei de masline pana isi pierd din culoare. Scurgem uleiul, fara morcovi pe deasupra ciorbei. Potrivim apoi de sare si piper.
Adaugam otet dupa gust. Optional, se poate servi cu ardei iute.
Pofta buna!